Jedan od zastitnih znakova Malage i jedan od najznacajnijih dijelova istorije i kulturnog nasljedstva grada je sigurno tvrdjava Alcazaba, najocuvanija tvrdjava iz doba Maura u Andaluziji.

Uzdize se gotovo u centru grada na brdu tako da se vidi iz mnogih dijelova grada, a zanimljivo je da su je Mauri sagradili u 11. vijeku na ostacima rimske tvrdjave iz 8. vijeka sa koje se pruzao velicanstven pogled na grad kao i pogled na more i africki kontinent, a isto tako tvrdjava je Maurima bila i dobra zastita od neprijatelja i pirata. Kasnije je tvrdjavu Alcazaba dogradjivao Badis Al-Ziri, Sultan od Granade.

Pogled sa tvrdjave je i danas velicanstven i sirok, a ako vrijeme dozvoljava sa tvrdjave se vidi i africki kontinent.

Ulaz u podrucje tvrdjave je nadomak rimskog amfiteatra, od kojeg su Mauri nekada uzimali dio materijala za izgradnju ove tvrdjave. Do same tvrdjave koja velicanstveno bdije nad gradom dolazi se poplocanim stazama na nekim mjestima u vidu fascinantnih mustri okruzenim drvetom eukalipusa, a tokom penjanja se moze zaustaviti na vidikovcima i uzivati u jedinstvenom pogledu.

Tvrdjava Alcazaba sastoji  se od stotinu tornjeva i tri zastitna zida u vidu krugova koji su sluzili da zavaraju neprijatelje od kojih su do danas sacuvana samo dva od njih. Unutar tvrdjave su dvorista i tri baste “Patio de los Naranjos” {basta narandzi} ”Patio de la Alberca ˝{kupatila}” i ”Patio del Aljibe”{cisterne}, a da se naslutiti da su iza zidova starih palata zivjeli samo privilegovani Mauri i njihove porodice.

Ma koliko dan bio uzavrel od ljetnih temperatura unutar zidina vlada prijatna temperatura, sto znaci da su se na svakom koraku stanovnici mogli rashladiti u bastama, medju rastinjem i pored fontana.

I danas u tvrdjavi postoje ostaci maurske keramike i arheoloskih iskopina iz njihovog vremena.