Aswagandha {Whitania Somnifera} je najpopularnija biljka iz ayurvedske kuhinje koja se koristi u zapadnom svijetu. Raste u obliku zbuna oko jednog metra visine sa ovalnim listom i sitnim narandzasto-crvenim elipsastim bobicama, a snazni korijen ove biljke se koristi u ishrani.

Ayurverde {poznavanje zivota} je drevna indijska zivotna filozofija koja se bavi covjekovim zdravljem i kvalitetom zivota. U ovoj drevnoj kuhinji je aswagandha koristena hiljade godina kao rasayana sto znaci da je bila sredstvo koje je pomagalo tijelu da se suprostavi fizickom i psihickom stresu.

Naziv ove biljke se prevodi kao miris konja, a smatra se najsnaznijom biljkom Ayurverde koja se koristila za lijecenje i poboljsanje raznih stanja organizma. Ponekad se naziva i indijski ginseng, a u vidu praha se moze mijesati u tople i hladne napitke. Tako se na primjer moze mijesati u smoothie ili u zobenu kasu i koristiti kao dodatak dorucku.

Kada guglamo ovu biljku, nailazimo na mnoge clanke o naucnim istrazivanjima kao i blagodatima ove biljke i pozitivnog djelovanja na mnoga stanja u organizmu, a neki od najcescih pominju se imunitet, energija, smirenje, dobar san, krvni pritisak, secer u krvi, ali i neka stanja kod kojih ne bi trebalo pretjerivati sa koristenjem ove biljke koja se moze kupiti i u obliku tableta.

Jedan komentar na “Ashwagandha”

Komentari su onemogućeni.