U istorijskom centru Malage nalazi se Hammam Al Andalus, a pogled na samu fasadu nagovjestava da iza nje ceka neobican i lijep dozivljaj. Hammami su opisani u mnogim romanima, poznajemo ih i pod nazivom turska kupatila, jer su prva ovakva javna kupatila gradili Turci Seldzuci inspirisani tradicijom Rimljana i njihovih terma kupalista, ali su ih prilagodjavali svojoj vjeri i obicajima. Dok je u rimskim kupalistima voda bila uglavnom stajaca, Turci su svoja kupatila uredjivali tako da je voda kruzila.

Tako su u otomanskom razdoblju nicali hammami, impresivne gradjevine sirom Osmanlijskog carstva, te se zato srecu i u drugim zemljama, a ne samo u Turskoj, a sastojali su se od vise prostorija koje su imale razlicite namjene.

Turska kupatila su bila podjednako namijenjena i zenama i muskarcima, cak su bili mjesto gdje su se zene druzile, njegovale i opustale. Hammami nisu bili samo javna kupatila nego i mjesta za okupljanje, cak se moze reci i centri drustvenog zivota, u kojima su se odrzavale i odredjene svecanosti i vodile razne diskusije i debate. Ulaz u hammam je bio dostupan svim slojevima drustva.

Naziv hammam dolazi od rijeci “hmm“ sto znaci toplina. Boravak u hammamu pospjesuje detoksikaciju, smiruje i djeljuje opustajuce, utice na prociscavanje disajnih puteva i na obnavljanje celija koze.

Hammam Al Andalus u Malagi

Tradicija hammama se njeguje u Andaluziji, a Hammam Al Andalus u Malagi vazi za jedan od najljepsih. Fotografisanje na ovakvim mjestima je naravno zabranjeno, tako da vam ne mogu docarati fotografijama samu unutrasnjost.

Moj prvi odlazak u hammam je bio veliki dozivljaj pocev od same arhitekture gradjevine, kupole sa otvorima na vrhu kroz prodire sunce, od dekoracija, sara, boja, svjetlosti, raskosnog mirisa jasmina i ruza, detalja, mirisnih ulja i cajeva, rucno ukrasenih stubova i rucno rezbarene drvenarije.

U hammam se dolazi  u odredjeno vrijeme, a na ulasku se dobiju kratke upute za boravak, vlastito mjesto za presvlacenje i tusiranje i nakon toga dozivljaj moze poceti. Po hammamu se krecete bosi, a krecuci se od bazena do bazena posjetioci se zamotaju tradicionalnim turskim rucnikom zapravo sarenim platnom koje se zove pestemal i koji se dobije na ulazu. Sami mozete birati u koji bazen zelite, da li zelite masazu i slicno, a izmedju bazena su i takozvana kupanja u pari sa mirisnim etericnim uljima gdje se toplina zbog visoke stope vlaznosti podnosi lakse nego u recimo obicnoj sauni. Ova vrsta kupanja je posebno zdrava za kozu.

Tu je i vreli mramorni kamen za lezanje kao i pet bazena sa razlicitim temperaturama vode koje se krecu od 18 do 40 stepeni, a temperatura vode se moze odrediti i po boji dna bazena, plava hladna, narandzasta topla i tako dalje. Izmedju bazena se moze izabrati i masaza kao i razni drevni tretmani za kozu.

Na putu od bazena do bazena postavljeni su stolici i niske stolicice za kojima se moze uzivati vruc caj od nane ili pak igrati sah. Ovaj hammam je u andaluzijskom stilu gdje se muskarci i zene kupaju zajedno u jednom bazenu.

Kraj boravka od 1, 5 sata oznacava se zvonom nakon kojeg svi lagano napustaju bazene i krecu se prema kabinama za tusiranje i prostorijama gdje se totalno mozete pripremiti za izlazak van, te tako mozete osusiti kosu, namazati se mirisnim uljima za kozu, kremama za lice i slicno sto sve zaokruzuje ovaj jedinstveni dozivljaj.

Photo credit