Danske kuce sa slamnatim krovom

PicMonkey Collage

Nesto sto se nalazi na svim prospektima o Danskoj su sigurno danske kuce sa slamnatim krovom. Slamnati krov je ujedno i jedan od najstarijih tipova izrade krovova u svijetu, a kako su se narodi selili tako su sirili i razmjenjivali svoje tehnike oko izrade ovakvih krovova.    Oni koji su najvise njegovali ovu tehniku izrade su Vikinzi.

Nekada davno su se u Danskoj kuce u gradovima gradile jedna uz drugu, a posto su krovovi bili lako zapaljivi, dolazilo je lako do pozara, te je u 1400. godini zabranjeno da se u gradovima koriste ovakvi krovovi. Na selima su seljaci mogli i dalje pokrivati kuce i stale, jer su imali slamu sa svojih njiva, a kuce su bile udaljene jedna od druge. U sezdesetim godinama mnogi vlasnici ovih kuca su zamijenili krovove modernim materijalima, ali su na srecu neki odlucili da zadrze ovu staru tehniku. Ipak su kuce sa ovakvim krovovima jedan od najljepsih ukrasa Danske.

DSC_0445

Trenutno se u Danskoj nalazi oko 60. 000 ovakvih krovova, a ono sto je zajednicko za njih je da imaju jako visoke cijene osiguranja, jer su lako zapaljive. Narocito se pazi na njih u vrijeme novogodisnjih praznika, jer je opasno ako zaluta neka raketa, a vlasnici ovakvih kuca obicno to vece provedu kod kuce.  Posljednjih godina cijena osiguranja ovih kuca je trostruko visa nego nekoliko godina unazad.

DSC_0560

Kuce na slikama se nalaze na nasem ostrvu, a na posljednjoj slici se moze uociti kamen kao ograda. Kamen se inace dosta koristi kao ukras u dvoristima ili ispred ustanova i slicno.

6 odgovora na “Danske kuce sa slamnatim krovom”

  1. E i kod nas je to tradicionalan nacin pokrivanja krovova (a i nisam tako daleko od Danske). Reetdach (Reet je trska) zahtjeva posebno osiguranje kuce upravo zbog pozara. Ugl. takvi krovovi su dosta skupi, ali isto tako i lijepi.

  2. Mnogo lepo izgleda ova kućica na poslednjoj fotografiji, tako je nekako skockana i topla. Kod nas se pre par godina otvorio jedan restoran sa ovakvim krovom i po njemu se baš ističe.

  3. Divne kucice a narocito ova zadnja. Kad vidim ove tvoje slike prosto mi je zao sto nisam i ja tamo. Mogu misliti kako vam je tamo zivot miran a djeca imaju prostora za igru. Kod nas ima mali travnjak ispred zgrade na koji covjek ne smije da zgazi jer izvode pse da vrse nuzdu na njemu. Ja sam odrasla u zadnjoj kucu u slijepoj makadamskoj ulici a oko kuce su bile livade sa tri strane tako da smo imali prostora za igru. Danas djeca ne mogu ni da vide livadu vise a kamoli da se igraju na njoj

  4. Simpaticne kucice…Negdje sam citala da se slama mora mijenjati svakih 15 godina i da je sve manje onih koji znaju kako to treba obaviti…Znaci, u opasnosti su od ‘istrijebljivanja'…

Komentari su onemogućeni.