Danski naslagni sendvic sa krompirom

Danski razeni kruh se najcesce koristi kao podloga za otvorene visoko naslagane sendvice , a jedan od omiljenijih je sendvic sa krompirom (kartoffelmad). Mnogi ga prave sa preostalim krompirom od vecere prethodnog dana. Iako zvuci jako jednostavno, ukus je odlican, narocito sa mladim krompirom. Sjecate li se krompira koji sam kupila pokraj puta? Zavrsio je u sendvicima.

Razeni kruh se namaze tanko maslacem, krompir poslozi preko i pospe isjeckanim vlascem, koji se u Danskoj jako puno koristi i moze se kupiti gotovo svuda u malim saksijama sa zemljom.

Umjesto maslaca kruh se moze namazati majonezom, a za moderniju varijantu ovog tradicionalnog sendvica moze se dodati zelena salata ispod krompira i svjezi bosiljak umjesto vlasca.

Otvoreni naslagani sendvic je dio danske kulture, koji je pored drugih danskih obiljezja ove godine dospio cak i na postanske marke.

Photo kredit 9.

18 odgovora na “Danski naslagni sendvic sa krompirom”

 1. Kako mi se sviđa ovaj sendvič,sve potrebno imam i obavezno ću ga probati već danas..hvala ti uvijek predobre ideje daješ:)

 2. Kako mi se svidja ta kriska hljeba, cini mi se samo maslac preko njega ibio bi super….a uz to kriskice mladog krompira sa zelenom salatom i svjezim zacinima….Super, super!
  Hvala ti Goco za ove lijepe i prakticne ideje.

  Kod mene lijep suncan, pravi ljetni dan, koji i tebi zelim:
  a uz to i dugi vikend mi se primice… 🙂

 3. Zanimljiv sendvič ali krompir i hleb nikako ne mogu da spojim…
  Opraštam im samo jer je deo kulture, a i dok ne probam neću da protestujem:)
  Al moram da priznam da izgleda jako lepo na oko:)
  Hvala Gocke, volim tvoje danske postove:):)

Komentari su onemogućeni.