Pokraj puta

Prodaju voca i povrca, pored puta uocicemo bilo kuda da krenemo po ostrvu Fyn. Ono sto je zanimljivo je da se voce i povrce prodaju sami. Vlasnici jednostavno postave svoje proizvode, malu kasu i cijenu. I tako cijelo ljeto. To je dio danske kulture i stara tradicija od koje se ne odustaje.

 

Najpopularniji su jagode i mladi krompir, ali se ponegdje mogu naci i jaja, med, tresnje i mladi grasak, a u jesenjoj sezoni jabuke.

 

Ovaj poljoprivrednik je napravio jako kreativan stand za krompir, ali primjecujemo da se osigurao kamerom, jer uvijek moze zalutati “kupac”, koji zaboravi platiti.

 

Krompir je danas kostao 20 kruna, svjeze iskopan, mladi danski krompir. Probuseni sitni novac je nesto sto mnogi povezuju s Danskom.

 Krompir je u Danskoj jako popularan, cest je dio vecere na danskim stolovima i najcesce je kao prilog samo kuhan.

 

22 odgovora na “Pokraj puta”

 1. Ovaj nacin prodaje sam vidjela u Svicarskoj. Kad sam naisla na prvi ovakav stand, gledala sam okolo gdje je prodavac. Obzirom da su okolo bila polja, bilo je lako uociti osobu. Nije bilo nikog, meni je to bilo jako cudno, ali onda su mi objasnili. Svakodnevan prizor koji zorno ocrtava karakter zemlje i ljudi. Tesko mi je zamisliti ovakav koncept bilo u FR bilo u HR. 🙂

 2. isto je i u Svedskoj, samo mislim da je ovdje skuplje zbog nepovoljnije klime… 🙂

   1. To vi samo mislite. Gledam jagode na tvojoj slici, cijena 25 DK, a to je oko 30 SK( Tacno 29, 67). Ja danas platila jednu onakvu posudicu 35 SK. NIje puno skuplje, ali nije ni jeftinije 🙂

     1. i jos nesto, moja omiljena prodavnica u svedskoj je Netto, izmedju ostalog i zato sto je najjeftinija 🙂

 3. Jako mi se sviđa ovakav način prodaje,djeluje mi baš spontano,onako jednostavno.Hvala ti za još jedan divan post o Danskoj jako mi se sviđaju takvi postovi jako su zanimljivi..lijep ti pozdrav!

 4. Baš lepo kad usput možeš da kupiš ovako nešto. Takođe je lepo što se prodaje samo, ali ja više volim kad su ljudi oko mene, pa usput kupim i popričamo. Ne znam zašto mnogi misle da bi se prodavci kod nas loše proveli kad bi ovako radili? Naprotiv,ja mislim drugačije. Tačno je da svuda ima raznih ljudi, pa i onih koji bi to zloupotrebili, ali mislim da su oni u manjini. Prošle godine je bio zemljotres kod nas, kad je Kraljevo bilo porušeno, ali NIKOME NIŠTA nije falilo u smislu krađe. NI JEDNA stvar nije uzeta, a sve iz radnji je bilo na ulici. KNJIGOMAT stoji ispred biblioteke već dve godine. Nije ni ogreban, a kamoli nešto više. Stvari na Balkanu su se menjaju, a to mi je BAŠ drago.

Komentari su onemogućeni.