DSC_0041

Ono sto Bozic u Danskoj cini drugacijim od Bozica u nekim drugim evropskim zemljama je da se glavno obiljezavanje Bozica desava 24. decembra tradicionalnom bozicnom veceri {Juleaften} sto potice od starog nordijskog racunanja vremena kada je dan pocinjao zalaskom sunca. To je po svemu za Dance posebno vece i za to vece pripreme traju vec nekoliko mjeseci unaprijed kada se vec tacno zna ko ce i gdje provesti bozicno vece, sta ce se jesti i ko ce sta pripremati.

Vecera pocinje 24. decembra otprilike oko sest navece, sve tece ustaljenim redom, a te veceri se nakon vecere otvaraju i pokloni za razliku od mnogih zemalja gdje se pokloni otvaraju ujutro. Praznici traju i 25. i 26. decembra, a obicno se provedu sa porodicom i rodjacima na tradicionalnim ruckovima kada se posjecuje dio porodice sa kojima se nije provela bozicna vecer.

Jelovnik na glavnoj bozicnoj veceri 24. decembra je dosta jednostavan i ako se drze tradicionalnog jelovnika, nema puno razmisljanja sta ce se servirati.

Te veceri se najcesce jede patka, ali i curka, guska ili pecena svinjetina. Prilog je sitni krompir preprzen na maslacu i rastopljenom seceru, smedji sos kojem je podloga masnoca od pecenja, kuhani crveni kupus, a desert je risalamande, desert od rize preliven sosom od visanja u koji se sakrije jedan badem. Onaj ko ga nadje dobija poseban poklon. U stara vremena poslasticu je sacinjavala samo kasa od rize posuta sa malo secera i cimeta, sto je kasnije dodajuci vaniliju, vrhnje i bademe preraslo u risalamande. Nekad se smatralo statusnim simbolom jesti risalamande umjesto kase od rize. Ruckovi koji slijede druga dva dana Bozica su nesto obilniji i sadrze mariniranu ribu, mesne kobasice i ostalo.

Bozic u Danskoj je nezamisliv bez dosta cokolade, marcipana i nugata, mirisa vanilije i cimeta i suvih kolacica, a bozicnim pakovanjima slatkisa pretrpane su trgovine jos od oktobra kada se lagano zahuktava bozicna prodaja.

Vecina Danaca voli Bozic i raduje se svemu sto Bozic donosi, bozicnim tradicijama i tipicnim danskim bozicnim hygge sa svijecama i toplim kuhanim vinom, pa tako na danasnji dan 24. ustaju rano i dan provode sa velikim uzbudjenjem i iscekivanjem tradicionalnog okupljanja za stolom i carima bozicne veceri. U toku dana odlaze i u crkvu, setaju i uzivaju u danu, jer su vecinu poslova odradili dan ranije, a posto jelovnik nije slozen mnogi su svoje patke ispekli vec dan ranije, te ih samo ugriju u rerni neposredno pred veceru.

Bozic se u Danskoj proslavlja tiho i bozicno vece je sasvim tiho i mirno, za razliku od novogodisnje veceri koja je prilicno bucna.

3 odgovora na “Dansko bozicno vece”

  1. Zaista fini i interesantni obicaji. I ja najvise volim da provedem praznika sa porpdicom i do sad nikad nisam bila na nekom organizovanom doceku. Nekako mi je najljepse kad naspremam svega i onda se svi fino ususkamo i zajedno slavimo. Uvijek nam svrate i oni najblizi iz porodice tako da se praznicima veoma radujem.

  2. Uvek je lepo čuti nešto novo, naročito u vezi običaja i tradicije. Eto, naučih nešto novo – risalamande ☺ Želim ti srećne praznike uz puno zdravlja, osmeha, uspeha i ljubavi u narednoj godini! ♥

Komentari su onemogućeni.