Djelic danske kulture – Krstenje

Za kraj ove sedmice odabrala sam da vam pokazem nekoliko detalja sa jednog danskog krstenja odrzanog prije par sedmica u malom luckom gradicu Bogense na nasem ostrvu. Glavni junak te suncane nedjelje bio je mali djecak Anton star oko tri mjeseca.

{ Bogense, Fyn }

Kao i kod svih drugih veselih dogadjaja u Danskoj zastavicama se obiljezi ulaz do mjesta proslave.

Sam cin krstenja je obavljen u danskoj protestantskoj crkvi, a vecina djece se krsti sa otprilike 3 ili cetiri mjeseca starosti pri cemu dobiju ime koje ce nositi. Pojedini roditelji prvi put saopste ime tek pri krstenju kao u stara vremena. Krstenje je obavila zena svesteno lice sto je u Danskoj veoma cesto.

Mali Anton nosio je haljinicu u kojoj je krstena i njegova mama, a poslije krstenja gosti su se uputili prema sali u kojoj je bio prigodni rucak.

U Danskoj se na mnogim mjestima u gradovima nalaze sale za proslavu koje se mogu zakupiti, a u kojima su stolovi, stolice, kuhinja sa vecim brojem posudja, casa, tanjira, pribora za jelo, friziderom, sporetom, masinom za sudje i ostalim. Potrebno je samo uredno ostaviti i skloniti sve na mjesto sljedeceg dana.

Za rucak je posluzeno ono sto mi zovemo “svedski sto”, a ovdje “uzmi sam sto”. Pecenje, krompir, razne salate i torta.

Kada u Danskoj dobijete pozivnicu za neko slavlje cesto dobijete i listu zelja, sto je jako prakticno i za one koji kupuju, a i za one koji dobijaju, jer nece morati mijenjati poklone po trgovinama. Svi pokloni sa cestitkama se stavljaju na jedan sto.

Ovo krstenje se ne bi puno razlikovalo od drugih da nakon rucka mladi roditelji Maria Louise i Daniel nisu objavili da ce u tri sata doci maticar da ih vjenca. Tako je za pola sata nabavljen sampanjac i cvijece za mladu, jer cak ni roditelji nisu znali za tu odluku.

Mozda je ovo cvijece u kosi bilo ipak znak sta ce se dalje toga dana desavati, ko zna.

Detaljima sa ovog krstenja – vjencanja zelim vam ugodan i lijep vikend.

14 odgovora na “Djelic danske kulture – Krstenje”

 1. Divna crkva! I haljinica malog Antona:)
  Goco, hvala na ovom postu. Gde bi ja inače saznala kakva su kršenja u Danskoj? Baš takve životne stvari mi najbolje približavaju narod i njegovu kulturu.
  <3

 2. Sviđa mi se tvoja priča i slike… na ovaj način saznajemo običaje i kulturu drugih ljudi.Nisam nikad bila u Danskoj ali običaji za krštenje i ovde su slilčni.Pozdrav Goco.

 3. Divan post, i mogu misliti kakvo je to iznenađenje bilo za goste kad su saznali da se ne radi “samo” o krštenju malog Antona već i o vjenčanju roditelja… Sjajno! Btw, zaljubila sam se u plave pletene čarapice 🙂

 4. Baš lep post. Mladencima i Antonu želim sve najbolje. Dug život, dobru sreću, ljubav i sve ostalo što život čini lepšim.

  Malo mi je neobično da žena bude svešteno lice, jer kod nas toga nema. Neobično je zapravo, što prvi put u životu čujem za tako nešto, ne zbog žene.
  Krštenje je, inače, lep događaj, pored toga što je sveti čin. Sećam se kako sam bila uzbuđena kad se moja ćerka krstila, zaista je to poseban dan zbog atmosfere koja vlada, potpuno različit od svih drugih slavlja.
  Međutim, toliko je plakala, tako joj se htelo nije bilo posebnog razloga, i šutirala je sveštenika da je on na kraju rekao da je u svojoj četrdesetogodišnjoj karijeri imao samo jedno dete tvrdoglavije od nje.

Komentari su onemogućeni.