Proljece je vrijeme kada se obicno posvetimo proljecnom sredjivanju nasih domova i nakon duge zime konacno otvorimo sve prozore i krenemo s poslom. Najmanja prostorija u vecini stanova i kuca je obicno kupaonica i u kupaonici ne bi trebalo biti previse stvari posebno onih kojima tamo nije mjesto. Zato je potrebno razmisljati minimalisticki kako u kolicini stvari, tako i o tome kako da nasu kupaonicu pojednostavimo i ucinimo zdravijom kako za nas same tako i za okolis. Zidove, plocice i sanitarije naravno ne mozemo mijenjati svaki dan, ali sve ostalo mozemo. Posebno navike.

Mozemo poceti sa izbacivanjem nepotrebnih stvari iz kupaonice kao sto su recimo poluprazne plasticne boce sa produktima koje vise ne koristimo, produkati koje smo mozda kupili ili dobili, a nikada ih nismo koristili, stare ostatke parfema koji su promijenili miris, lakova za nokte koji se ne mogu otvoriti i slicno.

U svakoj kupaonici je obicno dovoljan jedan sampon za kosu, a ne pet razlicitih, pa jos i otvorenih. Isto vrijedi za sve stale proizvode koji se koriste u kupaonicama i kojih je svakim danom sve vise. Na taj nacin stedimo i novac.

Kako do zdravije kupaonice

1. Prirodni produkti ne pjene na isti nacin kao tradicionalni, skuplji su od tradicionalnih, ali duze traju. U trgovinama bez ambalaze {o jednoj je bilo rijeci ovdje} produkti poput sampona i sredstava za kupanje se sipaju u staklene boce koje sami donesete sa sobom. Tvrdi prirodni sapun duze traje, zdraviji je i bolji za prirodu, a cesto ga mozemo kupiti i bez ikakve ambalaze, narocito one plasticne u koje se pakuju tecni sapuni.

Procitaj takodje Tecni ili cvrsti sapuni

2. Dezodorans u kristalnom kamenu ili neki iz kucne izrade po domacim receptima je uvijek bolja opcija od dezodoransa u spreju.

Procitaj takodje Kristalni kamen

3. Kokosovo ulje je dobro imati i u kuhinji, ali i u kupaonici gdje je jednostavno svemoguce. Moze se koristiti za kosu, za kozu, za usne, za masiranje zubnih desni i za pravljenje domace zubne paste. Jedna teglica kokosovog ulja zamijenice uspjesno mnoge produkte u kupaonici. Naravno kako nije sunce sve sto sija, tako ni sve na cemu pise kokosovo ulje nije pravo. Ono na sta se treba obratiti paznja je da na kokosovom ulju treba stajati oznaka “hladno prešano”.

Procitaj takodje Kokosovo ulje

4. Umjesto krema i losiona za tijelo mogu se koristiti  prirodna ulja u staklenim bocicama kao ulje badema ili ulje sjemenki grozdja i slicna koja jako drugo traju, jer je potrebno svega nekoliko kapi.

5. Nase cetkice za zube umjesto sto su plasticne mogu biti od bambusa ili drveta i sve ih je vise na trzistu. Nakon sto dotraju, nece biti opterecenje za prirodu.

6. Prirodna mirisna ulja se mogu dodati u ulja kojima mazemo kozu, ali i koristiti umjesto parfema ili osvjezivaca prostora.