Aleppo kristalni kamen

Aleppo kristal

Ponekad je dobro osvrnuti se po kupaonici i pregledati sve te boce i bocice koje koristimo svakodnevno i koje su u velikom broju slucajeva iako pravljene od strane velikih firmi zvucnih imena prepune hemikalija i stetnih sastojaka, a cak i na onima koje se reklamiraju kao prirodne deklaraciju treba staviti pod lupu. Cesto slika neke biljke na etiketi zavarava i tek kada se procita sastav na poledjini moze se ocijeniti koliko je proizvod zaista zdrav.

Posto je januar mjesec u kojem obicno krecemo s novim navikama koje najcesce ukljucuju i zdraviji zivot, mozemo krenuti upravo od kupaonice i promijeniti neke ustaljene navike, a nesto sto je najlakse promijeniti je sapun i dezodorans.

Sapun i dezodorans su dvije stvari medju onih pet stvari za licnu higijenu koje svako od nas najvise i najcesce koristi, pa je zato i najvaznije da su sto zdraviji i prirodniji. O prirodnim sapunima bio je govora i ranije na blogu, a jedan od njih bio je i cuveni sapun iz grada sa tragicnom sudbinom Aleppa u Siriji na sta se mozete podsjetiti ovdje kao i na to da li je bolje koristiti tecne ili tvrde sapune.

Kada je rijec o dezodoransima na trzistu je sve veca ponuda zdravijih opcija kao sto su kristalni dezodoransi. Nazalost i sa njima takodje moramo biti oprezni, jer ponekad mogu biti i sinteticki proizvedeni. Pored kristalnog dezodoransa u klasicnom obliku na trzistu se nalaze i sasvim prirodni kristali u kamenu kao sto je ovaj na fotografijama i koji takodje dolazi iz Aleppa. Sadrzi prirodne minerale i soli i dovoljno ga je nakon tusiranja nanijeti ispod pazuha dok je koza jos mokra ili ga ako ga stavljate na suhu kozu pokvasiti prije upotrebe. Nakon nanosenja potrebno je sasvim par trenutaka da se osusi na kozi.

So iz ovog kamena kao prvo utice na bakterije i sprecava neugodan miris, ali ne zatvara pore u kozi i tako ne sprecava prirodnu pojavu znojenja kao sto je to slucaj sa nekim vrstama dezodoransa koji pore zatvaraju, pa se otpadne tvari zadrzavaju u tijelu. Druga prednost je da ne ostecuje nasu kozu, niti na njega mozemo biti alergicni, ne ostavlja ni mrlje na nasoj odjeci, a pored navedenih prednosti tu je i ona podjednako znacajna, a to je da ovaj kristalni dezodorans traje nekoliko puta vise od obicnog i da na taj nacin stedimo novac. To sto mu je cijena nesto visa od cijene obicnog dezodoransa se na kraju isplati i to najvise zbog naseg organizma kojeg necemo nepotrebno puniti sumnjivim sastojcima, aluminijumom i svim onim sto utice na prirodne procese u nasem organizmu.