Danas gotovo da nema onoga ko nije cuo za sirijski grad Aleppo {Alep} i tuznu i tragicnu sudbinu njegovih stanovnika kojima su u ovo predpraznicno vrijeme upucene misli mnogih ljudi sirom svijeta. Danasnja prica je posvecena Aleppu, zapravo jednoj dobroj akciji koju su ovih dana prihvatili mnogi Danci.

U Aleppu se pravi najstariji sapun na svijetu, star 3000 godina, cuveni Aleppo sapun. Posto je grad kroz istoriju bio sastajaliste trgovaca svilom i zacinima izmedju Evrope, Indije i Kine, tako je i ovaj sapun tada bio vrlo trazena i popularna roba, a tradicija pravljena sapuna zadrzala se do danasnjeg dana. Od lokalnih i prirodnih sirovina kao maslinovo ulje i karakteristicnog sastojka lovorovog ulja, sapun se kuha u zimskim mjesecima  i sijece rucno, nepravilnog je oblika, susi se i do 9 mjeseci sakriven od sunca u tamnim podrumima, gdje cesto mijenja boju od zelene prema tamno zutoj ili smedjoj. Lovorovo ulje se smatra zdravim za kozu zbog svojih antibakterijskih svojstava, a kvalitet ovog sapuna se mjeri i po kolicini lovorovog ulja u njemu. Iako svaki majstor ovog sapuna ima svoj vlastiti recept, ipak je kolicina lovorovog ulja u sapunima oko 20 procenata. Sapun se koristi i za kozu i za kosu.

Jedan danski trgovac sirijskim vodenim lulama trgovao je i sa Aleppo sapunima. Prateci situaciju u ovom gradu odlucio je da svu zalihu sapuna koje ima u Danskoj vrati ponovo u ovaj razoreni grad. Sapun je u saradnji sa Crvenim krstom stavio na prodaju i sav novac ce biti poslan kao pomoc stanovnicima Aleppa. Iako je cijena sapuna sada utrostrucena da bi se sakupilo sto vise novca, Danci su se rado odazvali humanoj akciji, a ujedno se culo i sire o ovom cudesnom sapunu koji se pominje cak i u legendama.

Photo kredit 1