Pet detalja

Na pragu smo posljednjeg vikenda u ovoj godini, pa tako eto i posljednjih ovogodisnjih pet detalja i fotografija nastalih ovih dana u Danskoj u toku bozicnih praznika. Ovih dana ponovo je guzva na ulicama, zimska rasprodaja je u punom jeku i pocele su pripreme za novogodisnju noc.

Koliko Danci bozicne praznike proslavljaju tiho i idilicno, toliko je proslava novogodisnje noci bucna, a proslava pocinje u 6 sati  godisnjim govorom danske kraljice. U svom govoru Kraljica se osvrne na godinu koja je na izmaku, na najvaznije dogadaje u svijetu i na odredjene pojave u drustvu, a njen govor se narednih dana analizira po medijima, po radnim mjestima i slicno. Nakon njenog govora se u mnogim domovima nazdravi sampanjcem i novogodisnja vecera moze poceti. Mnogi smatraju da se za to prvo nazdravljanje i ujedno dobrodoslicu gostima treba posluziti kvalitetnije pice, a za ono u dvanaest sati moze posluziti i nesto jeftinije, jer se poslije dvanaest ionako niko vise ne sjeca sta se pilo.

Koliko je za Bozic hrana u danskim domovima jednostavna i tradicionalna, toliko je novogodisnja trpeza sarolika. Obicno se serviraju sushi, riba, jastog, racici i ostali morski plodovi, ali je na stolu cesto i  komad pecenja sa krupnim krompirom za pecenje i cips. Za desert se najcesce servira sladoled sa tropskim vocem. Ovih dana se zato po trgovinama mogu naci rijetke tropske vocke kojih normalno nema u svako doba godine, tako da je trpeza zaista sarena, u 12 sati se pored sampanjca sluzi i svecana poslastica sa bademima, secerom i bjelanjkom – kransekage.

2. Detalj sa ostrva Helnæs

3. Novogodisnja poslastica

4. Bozicni poklon sa mog radnog mjesta

Procitaj takodje Bozicni poklon na mom radnom mjestu {2015}

Procitaj takodje Bozicni poklon na mom radnom mjestu {2014}

5. Praznicni detalj sa londonskih ulica

Zelim vam ugodan i lijep novogodisnji vikend i od srca svima zdravu, sretnu i uspjesnu 2017. godinu!

4 odgovora na “Pet detalja”

Komentari su onemogućeni.