Pocetak nove godine je vrijeme kada ne mozemo, a da se ne osvrnemo na godinu koja je upravo prosla i podsjetimo se svega sta se u njoj desavalo, sta je to na sta smo iz nje ponosni, na sta manje ponosni i vrijeme kada prepuni ocekivanja razmisljamo sta zelimo promijeniti u zivotu. Zato obicno i sastavljamo liste novogodisnjih rezolucija koje su sve duze i duze, jer sami sebi postavljamo sve vise zahtjeva, iako mnogi smatraju da za pocetak necega novog nije potrebno cekati ponedjeljak ili prvi januar.

Najcesce novogodisnje rezolucije su: zivjeti zdravije, ne jesti secer, masnocu i bijelo brasno, prestati pusiti, fizicka aktivnost, manje kilograma, manje stresa. Prilikom postavljanja ciljeva vazno je biti realistican  i ne postavljati previsoke ciljeve, jer ako je cilj postavljen previsoko, mogucnost odustajanja je veca. Zato je bolje krenuti sa nizim ciljem kojeg uvijek mozemo povisiti.

Fizicka aktivnost je jedna od najcescih novogodisnjih odluka, pa zato januar cesto nazivaju zdravi mjesec, reklamne novine su prepune poziva na zdravu hranu, fitness centri imaju dobre i povoljne ponude za clanstvo, trgovine prepune grejpa, limuna i spinata, a blenderi se smijese sa najboljih mjesta po robnim kucama.

Moja fizicka aktivnost nije na nekom visokom nivou, ali se pridrzavam nekih pravila kao to da s iznimkom nekih hladnih i losih zimskih dana svakodnevno vozim biciklo nekoliko kilometara s posla na posao, u kupovinu, u bastu i slicno, zimi cesto idem u vecernje setnje ili u duzu setnju s prijateljicom u slobodne dane ili neke male vjezbe uz video, kucna yoga i slicno.

Ovih dana dobila sam ovaj mali video koji me je inspirisao na jednu vjezbu koju i svi vi mozete probati zajedno sa mnom. Video sam stavila u moju listu novogodisnjih obecanja. Mala, ali dobra vjezba od nekoliko minuta koja se moze izvesti bilo gdje i u bilo koje vrijeme i za koju osim dobre volje ne treba nista drugo.

Zanimljivo je da je muzicka podloga za vjezbu na temu stare pjesme Green Sally Up kojom su nekada zabavljala afro-americka djeca, a s promjenom teksta pjevali su je robovi  kada bi neko od robovlasnika umro i tako se vijest o smrti sirila dalje.