I ljudi koji svakodnevno jedu meso su sve cesce u situaciji da treba da pripreme hranu za clanove porodice, prijatelje ili goste koji ne jedu meso. Iako se u mnogim zemljama industrija sve vise brine da na trzistu prodaje proizvode za vegeterijance i vegane, domaca napravljena vegeterijanska hrana je uvijek bolja i ukusnija. Mnogi cesto odlaze u paniku kada se spomene pripremanje rucka bez mesa za goste, ali postoji toliko lijepih i ukusnih jela bez mesa za koja mozete potraziti inspiraciju i u nekim od ranijih postova na blogu. Postoji i toliko starih recepata iz nasih kuhinja za posna jela koja su pripremale nase bake koja su i danas rado prihvacena na praznicnim trpezama.

Procitaj takodje Sarma sa orasima

Jedno od omiljenih praznicnih jela je svakako sarma bez koje prolazi malo koji praznik i koja se takodje moze pripremati u vegeterijanskoj ili posnoj verziji, a kada se na praznicnoj trpezi zeli servirati hrana vegeterijancima ili osobama koje iz bilo kojih drugih razloga ne jedu meso, dobra ideja je takozvano vegeterijansko ”pecenje” ili roast koje ce posluziti kao glavno jelo. Sastoji se uglavnom od raznih orasastih plodova i povrca, a na internetu je zaista veliki broj recepata koji se mogu i kombinovati po zelji, kao i zaciniti prema vlastitom ukusu.

Procitaj takodje Lazno meso

Nedavno smo u mojoj porodici uz male izmjene isprobali jedan od recepata koji se moze pogledati ovdje Recept, a najbitnije je da smjesa nije premekana kako bi se roast mogao sjeci. Cvrstina smjese se postize dodavanjem jajeta i prezli, ali se isto tako mogu koristiti samljevene zobene pahuljice i slicno. Jedno zanimljivo, ukusno, ali i kaloricno jelo od kojeg kada ga jednom probate mozete izvesti razne kombinacije orasastih plodova i omiljenog povrca.