U Peruu zahvaljujuci klimi uspijeva veliki broj raznih vrsta povrca, a ono na cemu je ishrana zitelja Perua zasnovana je uglavnom kukuruz, krompir, grah i quinoa.

Na fotografiji ispod je sve ono po cemu je zemlja poznata, a to je quinoa, cili, purpurni kukuruz, suseni krompir, te listovi koke od kojih se kuha caj zahvaljujuci kojem stanovnici Perua izdrzavaju naporne uslove zivota na visokim nadmorskim visinama i koji se preporucuje turistima za savladavanje visinske bolesti.

Sušeni krompir

Suseni krompir je tipicni peruanski proizvod nastao drevnom metodom koja je od davnina poznata u Andima gdje se kuhani krompir cijedio od vode, zatim sjeckao u kocke i susio na hladnom vjetru i jakom suncu. Kasnije se suseni krompir koristio u pripremanju hrane, a i danas je sastojak nekih poznatih peruanskih jela.

Peru je inace poznat po velikom broju sorti krompira.

Purpurni kukuruz

Pored krompira kukuruz je uvijek bio vazan za ishranu Peruanaca, te ne cudi sto se uzgaja u vise od 50 razlicitih sorti. Purpurni kukuruz je omiljena sorta koja se koristi cak i za pripremu napitaka. Jedan od njih je i chicha morada, napitak lijepe boje koji sadrzi i malo alkohola.

Doručak sa snagom Inka

Superfoods mjesavina sa Anda sastoji se od tipicnog povrca, zitarica i ljekovitog bilja sa Anda: praha maca, qaniva, quinoa, amaranth, mesquite, purpurnog kukuruza i fava graha i odlicno se uklapa mirisom i okusom u jedan svakodnevni smoothie od banana, zamrznutih borovnica, sojinog mlijeka, cimeta, goji bobica, sjemenki suncokreta, samljevenog lana, orasa, zamrznutog manga i pahuljica spelta.