Poznato je da je jedna od najfascinantnijih civilizacija na svijetu Inka njegovala kulturu upotrebe bilja u lijecenju kako tijela tako i duse. Imali su veliko postovanje prema zemlji i prirodi, te izucavali vezu izmedju prirode i zdravlja i prenosili znanja s koljena na koljeno, a sama priroda ih je na ovom podrucju bogato nagradila raznolikoscu biljnih vrsta od kojih se mnoge i dan danas koriste i u narodu i u peruanskoj medicini. Jedna od najrasirenijih je i coca-biljka zahvaljujuci kojoj stanovnistvo podnosi zivot na visokim nadmorskim visinama.

Hercampuri – zeleni dragulj

Na tim visinama od preko 3500 metara nadmorske visine na padinama Anda raste i biljka hercampuri (gentianella alborosea) koja se od davnina smatrala eliksirom zdravlja zitelja Perua zbog cega je ponekad nazivaju i zelenim draguljem. Na jeziku Indijanaca ime ove biljke znaci “onaj koji ide od sela do sela” kako su to nekad radili narodni lijecnici koji su u vrijeme carstva Inka isli od mjesta do mjesta i ljude lijecili ovom biljkom.

Cajem biljke hercampuri uspjesno su spustali visoku temperaturu kao posljedicu malarije, a najvise su je koristili za stomacne tegobe i probleme sa probavom.

U peruanskoj medicini ljekovita svojstva ove biljke se koriste za lijecenje hepatitisa.

Caj hercampuri je stoljecima univerzalni lijek medju stanovnistvom Perua, a ova biljka se nakon mnogih naucnih istrazivanja koristi i u savremenoj medicini i to najcesce u nekim preparatima za sprecavanje gojaznosti.

Prirodni čistač organizma

Naziva se i prirodnim cistacem organizma i veoma je jak diuretik, a pored toga sto se koristi protiv bolova u stomaku koristi se i kod tegoba zuci, snizava losi kolesterol, snizava krvni pritisak, ima antibakterijsko djelovanje kao i protuupalna dejstva u organizmu. Utice povoljno na metabolizam, te sprecava talozenje masti i utice na smanjenje tjelesne tezine.

Sam caj je zuckaste boje i treba biti spreman na izrazito gorak okus koji se moze ublaziti sa malo meda ili nekog prirodnog sirupa dok se postepeno ne naviknemo na okus, a na trzistu se nalaze i mnogi preparati ove biljke u tabletama.