640-plain_plaster

Nedavno je jedna prica zaokupila paznju mnogih Skandinavaca i bila tema mnogih rasprava koje su dospjele i do visokih politickih nivoa, pa cak i na nivou dvije susjedne zemlje Danske i Svedske. Sve je pocelo kada je svedska blogerica Paula Dahlberg inace kao dijete usvojena iz Kolumbije tokom gostovanja u jednoj emisiji rekla da je flaster koji je uglavnom krem boje napravljen za svijetlu kozu i da uvijek mora traziti providne flastere kada zeli da se isti ne uocava previse na njenoj tamnoj kozi. Paula je autor bloga koji se bavi u slobodnom prevodu “svakodnevnim rasizmom” i navela je da je isti slucaj sa raznim medicinskim pomagalima, bandazama, stramplama i mnogim drugim stvarima. U istoj emisiji gost je bila i glavna osoba za komunikaciju svedskih apoteka koja je odmah pokrenula akciju da se pronadju novi dobavljaci flastera koji ce ponuditi proizvod u drugacijim bojama. Takodje je ukinut izraz “boja koze” u opisu pojedinih produkata, jer koza moze imate razlicite boje.

Rasizam kao tema pokrece cesto lavinu diskusija u Svedskoj, a jedna od posljednjih je bila vezana za cuvenu knjigu svedske spisateljice Astrid Lindgrens Pipi Duga Carapa zbog pojedinih naziva u knjizi vezanih za boju koze kao i motiva iz knjige na zavjesama u istoimenom zabavnom parku na kojima djevojcicu Pipi hlade palminim liscem dvoje tamnopute djece. Iz slicnih razloga izvrsena je i izmjena naziva mnogih ptica u Svedskoj.

Kako se na istu temu u Danskoj gleda drugacije, danski ministar za vanjsku politiku je povodom slucaja o flasteru na svom Facebook profilu napisao bezazleni status “jos jednom sretan sto ne zivim u Svedskoj” sto je izazvalo zucne kritike i zbog cega je bio prinudjen na javno izvinjenje, a jedan od simbolicnih naslova u novinama glasio je danski ministar mora staviti flaster na svedsku ranu.

Da li ste nekad razmisljali o boji flastera i mislite li da je u redu da postoje smedji i crni flasteri koji ne bi bili uocljivi na tamnijim bojama koze?

7 odgovora na “Flaster – rasizam”

 1. Zanimljivo!
  Nisam nikad razmisljala o boji flastera, al to je mozda zato sto zivim u jos uvijek poprilicno homogenom okruzju. u redu je da postoje flasteri i u drugim bojama. Medjutim razmisljala sam o ponudi nijansi pudera u Hrvatskoj i izostanku tamnih nijansi za crnu kozu.

 2. Ja cesto koristim neke plave i narandzaste djecije flastere koji nikako ne odgovaraju mojoj boji koze :-). Salu na stranu mislim da se dize previse frke oko toga da se sve izjednaci mada sam protiv bilo koje vrste rasizma.

 3. Ponekad mislim da je sva ta frka oko rasizma ‘overrated’. Medjutim, ako ljudima nesto smeta, svakako da to treba ispraviti! Treba biti’ politicki ispravan’
  Zasto nikome u tamnoputim zemljama nije palo na pamet da flastere naprave u vlastitoj boji koze?

 4. Nikad mi nije palo na pamet da flaster treba da bude nevidljiv, odnosno u boji bilo čije kože. Moja ten nema veze sa ovim flasterom na slici koji prvenstveno služi u medicinske svrhe i uopšte ne vidim razlog da se postavlja pitanje boje.. Imam neki skroz beli (iako ne spadam u albino populaciju), a mogao bi da bude i crni, oranž, potpuno mi je nebitna boja, jer koji god da stavim vidi se i to mi ne smeta. Slažem se sa Jasnom, ko brani tamnoputima da proizvode tamne flastere ako im je boja bitna…
  Gde sad da ostavim srce? 😉 Goco, pozdravljam te ♥

 5. Nisam nikad razmišljala o flasterima u “boji kože”, ali sad mi odmah pada napamet jesu li svi flasteri na svijetu u boji kao onaj s fotke na početku posta ili zemlje sa većinskim tamnoputim stanovništvom imaju flastere u svojoj boji kože – jer na taj bi način i osobe svijetle puti mogle prozivati na rasizam.

  Već sam ti nekoliko puta u komentarima napisala da obožavam tvoj blog zbog interesantnih postova, a ovaj svakako spada u tu kategoriju.

 6. Protiv se rasizmu i svim slicnim -izmima, ali ne mogu a da se ne zapitam: ako se krene sa flasterima, gde ce tu kraj biti? Hmmm… No, sa druge strane, i ako se cuti i trpi, ni tu onda nema kraja… I meni je bas drago sto nisam na nekoj poziciji koja bi to morala resavati, hihih

Komentari su onemogućeni.