IMG_20160102_114816740

U malom danskom gradu Ringe krajem decembra prosle godine otkriveno je umjetnicko djelo cija je izgradnja uzburkala zivot ovog mirnog gradica. Radi se o djelu umjetnika Poul Ingemanna dzinovskoj betonskoj klupi dugoj oko 60 metara postavljenoj na rub jezera.  Ideju ovog umjetnika podrzalo je drzavno ministrastvo za kulturu sa ni manje ni vise nego milion danskih kruna, a sama opstina sa pola miliona. Nakon sakupljenog novca i nakon sto su vidjeli skice projekta, ljuti gradjani su poceli sakupljati potpise u znak protesta, a odrzavani su i sastanci gdje su se gradjani mogli izjasniti sta misle o projektu ili “cementnom monstrumu” kako su ga neki nazivali.

Pored svega, umjetnicka klupa je postavljena i svecano otkrivena pred manjim brojem prisutnih gradjana. Ideja umjetnika je da se na ovoj klupi ljudi odmaraju i uzivaju u pogledu na jezero oko kojeg je inace omiljeno setaliste stanovnika, ali nista od toga nije naislo na odusevljenje nekih razljucenih gradjana posebno onih koji su iz svojih kuca imali predivan pogled preko jezera i smatraju da je klupa samo nepotrebno bacanje novca i kvarenje prirode.

Ovu umjetnicku klupu posjetili smo krajem decembra jednog hladnog, tmurnog, vjetrovitog dana, ali vjerujem da ce ljeti kada je u Danskoj priroda izrazito zelena, sve izgledati drugacije i da ce se stanovnici malog gradica vec navici na “betonskog monstruma”.

Za kraj ova klupa nije kostala samo 1, 5 miliona kruna, jer se pokazalo da su pripreme terena za postavljanje teske klupe iziskivale puno vise materijala i radnih sati. Zato je promijenjena i prvobitna zamisao umjetnika da klupa bude 110 metara duga.

photo_2016-01-27_22-10-21

photo_2016-01-27_22-10-47

photo_2016-01-27_22-10-36

PicMonkey Collage

 

2 odgovora na “Grad protiv betonskog monstruma”

  1. Pa stvarno ne deluje kao da je u skladu sa prirodom, ali, kao sto kazete, verovatno ce u prolece sve izgledati drugacije. Mnoga velika dela su u svom nastajanju bila predmet sporenja i kritika. Ko zna kako ce sve izgledati kroz nekoliko godina.

Komentari su onemogućeni.