Greenery – trend boja za 2017. godinu

Pantone, jedno od vodecih imena u svijetu komunikacije i tehnologije boja svake godine objavi boju godine, pa je tako prosle godine prvi put boja godine bila kombinacija jedne roza i svijetlo plave. Ovoga puta za 2017. godinu objavili su jednu svjezu zuto-zelenu boju koju su nazvali Greenery 15-0343.

Ova boja po autorima simbolise preporod, novi pocetak i  djeluje smirujuce,  poziva na prve dane proljeca kada se cijela priroda budi i obnavlja, simbolise snagu koja je potrebna da se udahne duboko i nastavi zivot kao i licnu volju i vitalnost. Ovo je ujedno i boja koje najmanje imamo u nasim domovima, u kuhinjama, u ormarima ili kozmetickim torbicama. Koliko nas ima zuto-zeleni lak za nokte ili zelenu sjenku za oci? U 2017. godini ovu boju vidjacemo cesto. Odabir Pantone boje godine uvijek predvidja i ostavlja trag na veliki broj stvari koje nas okruzuju, na modnu industriju, arhitekturu, na reklamne biroe, natpise, logo natpise, boje na blogovima i slicno.

Ovogodisnja trend boja podsjeca na boju avokada, na matcha caj, na granny smith jabuke, bijelo grozdje, kivi i na zelenu travu, a predlazem da pogledate i kratki video o ovoj zanimljivoj boji.

Koja je vasa omiljena boja?