Halloween i nova Carrie

IMG_0068
Mjesec oktobar je u Danskoj sav u znaku bundeva i Halloween-a americkog praznika koji se udomacio u mnogim zemljama kao nova tradicija. Trgovine su prepune narandzastih ukrasa, strasnih kostima i rekvizita. Velike bundeve stoje pred svim trgovinama i cekaju da ih kupimo i ponesemo kuci, napravimo im lice i ucinimo ih strasnim. Djeca u vrticima i skolama peku kolace sa bundevom, oblace kostime i pripremaju razne aranzmane.

Mnogi se pitaju zasto se uopste obljezava Halloween u Danskoj, jer je obiljezavanje poprimilo razmjere necega sto je doslo da ostane. Pored toga sto su ovaj praznik nametnuli zbog svojih interesa trgovacki lanci ukrasavajuci trgovine u oktobru i skrecuci paznju potrosaca na Halloween i mi sami cesto trazimo povode da se okupimo, slavimo i u ovom slucaju budemo kreativni. Mozda je razlog i mracno vrijeme kome idemo u susret.

Svake godine na Halloween obicno je i na tv-programu neki horror film, obicno onaj najstrasniji. Ove godine Halloween nam donosi premijeru filma Carrie koji je zapravo remake jednog od klasika horror-filmova iz 1976. godine u kojoj je glavnu ulogu igrala Sissy Spacek. Carrie je sramezljiva djevojka koja zivi sa fanaticno religioznom i dominantnom majkom. Niko ne zna za njene telekineticke sposobnosti koje ce pokazati gradicu u kojem zivi na proslavi mature.

Oba filma snimljena su prema popularnom djelu Stephena Kinga iz 1974. godine. U novom Carrie filmu jednu od glavnih uloga odnosno ulogu majke igra Julianne Moore.

Da li ste gledali stari Carrie film ili mozda vec novi?

Kako se Halloween obiljezava u parku Tivoli u Kopenhagenu pogledajte ovdje.

Jedan komentar na “Halloween i nova Carrie”

  1. I ovdje se ‘slavi’ taj praznik sve vise…Mislim da je cista komercijala u pitanju, tj kako da se ljudi navedu da trose pare sto vise. Meni licno je taj praznik pomalo glup, kao i razni kostimi koji se mogu vidjeti – neki cak i neukusni. Filmove strave i uzasa ne gledam (niti o razrjesenju ubistava, kriminala i sl)

Komentari su onemogućeni.