Mnogo je dobrih Netflixovih dokumentarnih programa o hrani kao recimo serija Ugly Delicious  koju sam nedavno gledala, a jedna od epizoda je Tacos u kojoj se pored ostalog govori o Rosio Sanchez tridesetogodisnjakinji koja zivi u Kopenhagenu gdje je poznatija kao “taco kraljica”.

Rosio Sanchez dolazi iz Cikaga, a dijete je meksickih doseljenika koji su u Ameriku dosli za boljim zivotom. Vec na pocetku svojih dvadesetih godina Rosia je ljubav prema hrani pretvorila u svoje zanimanje i radila u New Yorku u poznatim restoranima, sve dok za nju nisu culi u cuvenom danskom restoranu Noma i ponudili joj posao odgovorne za Nomine deserte. Kasnije je bila dio grupe koja testira i razvija nove recepte.

Rosio je 2015. godine napustila Nomu i otvorila prvi Hija de Sanchez {Sancezova kcerka} taco bar u Torvehallerne marketu hrane u Kopenhagenu koji ubrzo biva prepoznat i popularan i o kome pise New York Times i koji je uvrsten u najbolja mjesta na kojima se moze probati ovaj dio tradicionalne meksicke kuhinje. Rosio je inspirisala i druge, te se u Kopenhagenu otvara nekoliko mjesta na kojima se moze kupiti meksicki taco, sto Rosio smatra samo pozitivnim i raduje je da se popularizuje ovaj dio meksicke tradicije i u ovom dijelu svijeta.

Nakon toga Rosio otvara jos jedan taco bar u popularnom Kødbyen u centru Kopenhagena , a zatim i njen veliki san restoran Sanchez u Vesterbro.

Sve su to mjesta u kojima Rosio nudi najbolje od meksicke kuhinje, taco je rucno izradjen i ne nalikuje onom zutom hrskavmo koje je izmislila americka industrija i koje kupujemo u samoposlugama.

Fotografije su iz taco bara u Kødbyen, malog mjesta sa zivopisnim meksickim detaljima.