Gåbus elver følger yngre elver i skole

Djeca se sve manje i manje krecu i sve su manje fizicki aktivna sto lagano prelazi u sve veci problem kao sto je prije svega prekomjerna tezina, a nesto povodom toga pokusalo je uraditi nekoliko danskih skola. Radi se zapravo o najmladjim ucenicima koji iz odredjenih razloga kao udaljenost posla roditelja ne idu biciklom u skolu, nego ih roditelji voze autom ili koriste skolske autobuse. Tako su nastali takozvani hodajuci autobusi koji “voze” ustaljenim redom voznje, a “vozaci” su ucenici starijih razreda koji idu na celu kolone i brinu se da pokupe i vrate mladju djecu i brinu za njih na putu do skole i nazad. Skola izradi plan “voznje” u radijusu od dva kilometra udaljenosti od skole, a roditelji prijave djecu na odredjenu tacku odakle ce biti “pokupljeni”. Ovaj projekat je poprimio velike simpatije, roditelji su ga podrzali, a sto je najvaznije djeca zavoljela. Hodanje od kuce do skole odjednom je postalo zdrava rekreacija na svjezem zraku i prilika za sklapanje novih drugarstava i druzenja.

Za ovu priliku je izradjen i app putem koga roditelji mogu vidjeti da je dijete stiglo u skolu ili kuci. Trenutno je u ovom projektu 11 skola, ali se nadaju da ce se projektu pridruziti i mnoge druge skole. Ono sto je primjeceno je smanjenje jutarnje i popodnevne guzve u saobracaju u blizini skola.

Projekat se pokazao kao istovremeno poucan za najmladje, mnogi su stekli dobre saobracajne navike, a stariji ucenici su se ucili odgovornosti.

webgåbus2

Ranija istrazivanja pokazala su da su djeca koja pjesace ili voze biciklo do skole bolje koncentrisana i bolje prate nastavu narocito u jutarnjim satima. Slicno projektu hodajucih autobusa postoje i grupe koje zajednicki voze biciklo do skole i nazad.

Photo kredit: gåbusser.dk

5 odgovora na “Hodajuci autobusi”

  1. Odlicna ideja! Mi doduse zivimo veoma blizu skole mislim na nema preko 300-500 m tako da se Lana uvijek iz skole vraca sama mada ima tek 7 god ali je rastojanje tako malo pa je bez ikakve bojazni mozemo pustiti da ide sama. Ujutro je problem sto treba rano da ustane a kako nema sanse da se digne na vrijeme onda je tata odbaci do skole jer nema dovoljno vremena da stigne.
    Kod nas jos uvijek djeca izlaze sa drustvom da se igraju ispred zgrade, voze rolere, biciklo itd tako da ipak uspijevaju da imaju dovoljno fizicke aktivnosti.

Komentari su onemogućeni.