Hoptimist

billede001(1)

Danski dizajn je cuven u svijetu, a jedan od primjera za danski dizajn je sigurno ova figurica po imenu Hoptimist. Hoptimist je simbol za optimizam, zivotnu srecu i uzivanje u malim stvarima. Niko ne ostane ravnodusan vidjevsi ga, a prvog Hoptimista napravio je Hans Gustav Ehrenreich 1968. godine za sta je dobio mnoga priznanja i nagrade kako u Danskoj tako i sirom svijeta. Prije nekoliko godina jedna danska dizajnerica je u saradnji sa sinom Hansa Gustava dizajnirala modernog Hoptimista u modernim bojama i materijalima, a glavna ideja je bila da lici sto je moguce vise na starog. Od tada je Hoptimist ponovo na mnogim radnim stolovima i policama sirom Danske.

billede008(2)

Sta Hoptimist moze

Dvije su rijeci koje karakterisu Hoptimista, a to su: energija i osmijeh. Kazu nasmij se svijetu, pa ce se i svijet nasmijati tebi. Hoptimist ima nasmijano lice sto izaziva osmijeh na licima ljudi kad ga pogledaju. Kada se dodirne rukom poskoci sto izaziva jos veci osmijeh i osjecaj srece. Hoptimist je cesto na listama zelja, oni koji su odrastali u godinama kada se prvi Hoptimist pojavio ga vezu uz djetinjstvo, ali nista manje nije privlacan ni za mlade generacije. To je ono sto Hoptimista cini specijalnim.

billede6

Zanimljivo za Hoptimiste je da se prave od istog materijala kao i Lego kockice, ali se isto tako prave i od specijalnih vrsta drveta.

Photo credit 1, 2, 3

10 odgovora na “Hoptimist”

Komentari su onemogućeni.