Kolac sa rogacem

DSC_0324

Nedavno sam vidjela recept za kolac sa rogacem na blogu Cook and Play {recept} i znate ono kad vam se nesto svidi na prvi pogled, nisam mogla docekati da ga isprobam. Mljeveni rogac mi je stajao i cekao priliku, donijela sam ga sa ljetnog odmora, jer ga ovdje nema u obliku u kojem ga mi znamo, zovu ga Ivanov kruh i ne koristi se u ishrani.

Za rogac se zna jako dugo, domovina mu je podrucje Mediterana, nekada je sluzio kao sladilo, a zanimljivo je da su nekada sjemenke rogaca sluzile kao jedinica za mjeru vaganja zlata. Jedna sjemenka je 0,18 g, a 1 sjemenka je bila 1 karat.

Recept sam malo prilagodila tako da sam umjesto mlijeka koristila sojino mlijeko, prepolovila secer, jer je rogac dosta sladak i koristila 1 dcl maslinovog ulja. Gotov kolac sam posluzila sa svjezom obicnom i crvenom narandzom.

DSCN9377

I na kraju, da ne zaboravim reci da je kolac odlican, nesto je sto cu sigurno ponovo praviti dok zalihe rogaca traju. Hvala blogu Cook and Play za sjajan recept.

Volite li rogace?

15 odgovora na “Kolac sa rogacem”

  1. Fino izgleda! Kod nas je nekad bilo rogaca da se kupi a u zadnje vrijeme ga nisam vidjela. Ranije sam pravila neki kolac po receptu koji smo dobili od babe ali sam vec i zaboravila kakav mu je ukus

  2. Hvala tebi draga Goga što si isprobala, drago mi je da ti se svidio.
    Baš si lijepo servirala s narančom. I svidja mi se tvoja verzija, tak da idući put ide proba s maslinovim, super!

  3. Rogač volim.. nekad mi je bio preintenzivnog okusa, al vjerujem da sam ga zavoljela radeći u dalmaciji i prolazeći pored drveća s kojih su uvijek visile mahune rogača.. zapravo se na njega samo treba naviknuti, i onda postane nezamjenjiv..

  4. Primjetila sma i ja ovaj kolač i ovaj recept, zbilja obožavam rogač i samo je pitanje dana kada će i ova verzija zamirisati i kod mene . Krasno si ga napravila i servirala !

Komentari su onemogućeni.