Crvene narandze

Proljece je vrijeme kada nam je pored laganije odjece i laganije hrane potrebno i dosta vitamina i svjezih napitaka. Za to se uglavnom pobrinula priroda, te upravo u  ovo vrijeme crvene narandze su najboljeg ukusa.

Prije cetrdesetak godina crvene narandze su bile daleko rasprostranjenije, ali su se nekako povukle pod pritiskom mandarina, klementina i navelina narandzi, koje je daleko lakse guliti.

Medjutim, u zadnje vrijeme ponovo se sve vise govori o crvenim narandzama. Ima ih raznih sorti i oblika, lice na jaje i na krusku, sitnije su od obicnih narandzi i imaju tamne mrlje po kori.

Jedna od najpoznatijih sorti crvenih narandzi je okrugla sorta Moro, koja se uzgaja na Siciliji, najboljeg je ukusa i najcrvenije boje kako iznutra tako i izvana. Ove narandze imaju nizak nivo secera, a bogate su antioksidantima i lako svarljive.

Crvene narandze su idealne za jutarnji djus, koji je prelijepe boje i arome, ali su cest sastojak mnogobrojnih koktela, sorbet sladoleda i vocnih salata.

Poznata je marokanska salata sa crvenim narandzama, gdje se narandze u komadicima pomijesaju sa grozdjicama i pospu secerom u prahu u koji se umijesa cimet, a sve ukrasi svjezom mentom.

Strucnjaci nalaze vezu izmedju crvenih narandzi i vitkosti, te se o njima sve vise govori u posljednje vrijeme u tom kontekstu.

Jedna zanimljivost iz Skandinavije je da su se crvene narandze ranije zvale krvave narandze i dugo im je stagnirala prodaja, te su im promijenili naziv u crvene i prodaja im se udvostrucila.

Zbog svoje izuzetne boje crvene narandze se sve cesce upotrebljavaju i u pripremanju hrane i mijesaju u salate  kao i morski sipak.

Volite li vi crvene narandze?

10 odgovora na “Crvene narandze”

Komentari su onemogućeni.