Javorov sirup

Jedna od stvari koju povezujemo sa Kanadom je pored javorovog lista s kanadske zastave i javorov sirup, koji je za Kanadu ono sto je maslinovo ulje za Italiju. Dobija se iz posebnih sorti javorovog drveta, a pored toga sto je ukusan,  pripisuju mu se i mnoga ljekovita svojstva.

Za litar javorovog sirupa potrebno je da potece mnogo litara javorovog soka, koji se sakuplja kroz crijevo postavljeno u izbusene rupe na stablu, a zatim se ukuhava u ljepljivi sirup. Javorov sirup dijeli se na vise vrsta po tome koliko je karameliziran i gust, moze biti taman i svijetao, a proizvodi se i u ekoloskoj varijanti.

Tako na policama u trgovinama mozemo naci varijantu za zasladjivanje i kuhanje, ali i onu za posipanje po palacinkama, koja je nesto skuplja.

Pored palacinaka koristi se i za vafle, kao sladilo za razne deserte, vocne salate sa bananama i borovnicama i jutarnje kase od zitarica, kao i za maple-glazed donuts, ali i za mariniranje sunke u nekim receptima, slicno mariniranju sunke medom.

Moja prijateljica Gaga iz Kanade preporucuje Bademe u javorovom sirupu, gdje se bademi pomijesaju sa malo maslaca, javorovog sirupa i malo krupne soli, te se sve stavi na papir za pecenje i pece u rerni.

Pored javorovog sirupa poznati produkti su i javorov secer, koji nastaje kristalizacijom javorovog sirupa i bomboni od javorovog sirupa.

Sirup predivne boje i okusa karamele neizostavan je prilog uz americke palacinke, a o njima drugom prilikom.

21 odgovor na “Javorov sirup”

  1. Taj predivan aromatični ukus javorovog sirupa se ne može do kraja dočaarati onima koji ga nisu probali. Vodili su nas sa školom (ekskurzija do Kanade) da vidimo to drveće iz kojih izviru sva ta creva i iz kojih teče sirup. Kao da je na infuziji.

  2. Prelijepo napisan post u vezi javorovog sirupa.
    Ujutro uz kaficu pojesti jedan maple glazed donut ili vafel preliven ovim sirupom, malo voca uz to i eto ti brz dorucak.
    Pozz 🙂

  3. Nisam nikad probala javorov sirup, a čula sam za njega. No, lepo je znati sve ovo. Ima kod nas da se kupi u prodavnicama zdrave hrane, ali ne znam baš… Papir trpi sve, tako da nikad nisam sigurna da li je to baš ono pravo. Čula sam da je jako sladak.

  4. Nikada ga nisam probala, a danas sam ga spominjala sa mlađim sinom u kontekstu da traži da mu pravim američke palačinke, a ja odgovorila da hoću, čim nađem javorov sirup, pa mu objašnjavala šta je to. 🙂

  5. Volim ‘Maple syrup’ , posebno sa palacinkama…Cula sam da ima jako malo kalorija; ovdje se koristi (sa limunom) za ‘detoksifikaciju’

Komentari su onemogućeni.