hm_2_jpg_965441y

Nedavno je cuveni robi lanac H&M lansirao kolekciju Denim-Re-born napravljenu od recikliranog tekstila koji je prikupljan u H&M buticima sirom svijeta o cemu se mozete podsjetiti ovdje i kojom prilikom je na svjetskom planu prikupljeno 18 000 tona odjece, a cjelokupni projekat nazvan je Close The Loop ili zatvori krug.  20 % materijala koji je koristen za novu kolekciju je reciklirani denim, jer proizvodnja upravo denima zahtijeva mnoge resurse i veliku kolicinu vode za bojenje i pranje.

Tom prigodom uradjen je i video koji nosi snaznu poruku, a ta je da bi najvaznije pravilo kada je u pitanju odjeca i odijevanje trebalo biti da recikliramo nasu odjecu i stedimo prirodne resurse. Postoje mnoga pravila sta se moze, sta ne moze i sta i gdje odjenuti, ali je u redu i obuci samo ono u cemu se najbolje osjecamo.

H&M je u potrazi za novim idejama kako proizvoditi odjecu koja ne oterecuje prirodu i na ciju proizvodnju se trosi najmanje energije, a sljedece godine ce se dodijeliti i nagrada Global Change Award za najbolje ideje. Iz H&M fonda kazu da pitanje za ljude iz modne branse vise nece biti sta je nova crna, nego kako da bolje zastitimo prirodne resurse.

Oni koji su kritikovali ovu H&M kampanju tvrde da se H&M na ovaj nacin opravdava zbog velike kolicine odjece koju producira i prodaje i da bi svi vodeci lanci trebali smanjiti produkciju, smanjiti izbor odjevnih predmeta u trgovinama i ulagati u tehnologiju za ponovno koristenje starog odbacenog tekstila. 

Photo kredit bt.dk

Jedan komentar na “Jedino pravilo kada se radi o modi je…”

Komentari su onemogućeni.