garlic-chives-box

Ispod centralnog Londona, 30 metara ispod zemlje u sklonistima iz 2. svjetskog rata pokrenut je nesvakidasnji projekat uzgoja povrca. Danas se u prostorijama koje su stajale prazne od vremena kada su se u njima stanovnici Londona sakrivali od bombi uzgaja povrce na povrsini od preko jednog hektara. Prostorije su ciste sa dobrom ventilacijom, u nedostatku sunca koriste se specijalne sijalice, a za uzgoj se trosi manje vode nego sto bi se trosilo na otvorenom prostoru ili u staklenicima. Uzgoj povrca se odvija automatski, a sve je zasadjeno u vidu polica i tzv. vertikalnog povrtlarstva. Proizvodnja je testirana u toku vise od godine dana i pokazala se kao uspjesna, a jedna od zanimljivosti je da ovo povrce nije napadano od strane insekata ni biljnih bolesti, pa koristenje pesticida i hemikalija nije potrebno.

Uglavnom se uzgaja povrce sa kratkim ciklusom rasta, a zbog idealnih uslova uzgoj se odvija tokom cijele godine i za razliku od uzgoja na otvorenom ne prijeti opasnost od vremenskih neprilika. Gotovo povrce se bere rucno i pakuje za prodaju trgovinama i restoranima.

Projekat “Growing Underground” je jedinstveni i veoma zanimljiv projekat ciji je cilj iskoristavanje neiskoristenog prostora, manje opterecenje prirode i ponuda lokalno uzgojenog povrca na trzistu.

1435682252-growing-underground

PROCITAJ TAKODJE Basta na 4. spratu

Photo kredit 1,2

3 odgovora na “Povrce uzgojeno u starom sklonistu”

Komentari su onemogućeni.