Kad premijerka cisti snijeg

Vinter_i_K_benhavn_414692a

Danska je sredjena zemlja u svakom pogledu, a u takvim zemljama je i puno zakona i pravila.  Jedan od takvih vrijedi za ciscenje snijega zimi. Kada pada snijeg svaki vlasnik kuce mora ocistiti plocnik ispred kuce kolika je duzina dvorista i kuce da bi prolaznici mogli prolaziti. Snijeg se mora cistiti vise puta dnevno, sve dok pada, a u periodu od 7 do 22 sata. Nedjeljom se moze cekati i cistiti od 8. Vrijedi i za posipanje soli ili pijeska. Takodje se mora ocistiti i prilaz za postara do postanskog sanducica inace nije duzan ostaviti postu.

Ne dogadja se cesto da neko dobije kaznu za ne ciscenje snijega, ali se moze desiti da neko padne na ledu i snijegu upravo ispred kuce gdje nije ocisceno, sto moze kostati skupo vlasnika kuce ili se moze desiti da opstinska sluzba posalje inspekciju, pa ako niste ocistili posalje vam racun za ciscenje koji nije nimalo mali.

I onda ostaje samo da ocistite snijeg ili se uzdate u srecu.

Ovih dana pada snijeg u Danskoj, a uslikali su i dansku premijerku, o kojoj sam nedavno pisala {procitaj ovdje} u jutarnjim obavezama. Na fotografiji premijerka prije odlaska na posao cisti snijeg na plocniku ispred svoje kuce u Kopenhagenu.

7128886-helle-sne

Ima li snijega kod vas?

Photo kredit 1, 2

4 odgovora na “Kad premijerka cisti snijeg”

  1. E trebala bi nama jedna takva premijerka. Kod nas kad padne snijeg niko nece da cisti a onaj ko ipak cisti radi to samo za sebe tj koliko je njemu potrebno da izadje. prije neku godinu kad je bas bio napadao snijeg nagledali smo se ljudi koji ciste snijeg oko svojih kola tako sto ga gomilaju iza tudjuh. Sreca pa ne pada tako cesto mada sam ja kao malo dijete i obozavam snijeg pa neka ce morati i da se cisti

  2. Eh, da je u Hrv. takva/takav jedan… Kod nas ne da neće čistit snijeg nego neće ništa ni radit za ljude, doduše baš obrnuto… baš volim Dansku i nadam se da ću je uskoro posjetiti! pozdrav!

  3. Kod mene na žalost nema snijega, a zaobišao nas je u ovom valu 🙁
    Ne mogu vjerovati kako je Danska uređena i organizirana zemlja i dovoljno mi je samo da to usporedim s nonšalancijom kod nas što se tiče čišćenja snijega.

Komentari su onemogućeni.