Kava koja dolazi iz stomaka zivotinja

Kopi-Luwak-4

Jedna od najskupljih vrsta kave nosi ime Kopi Luwak, a proizvodi se u Indonezji. Pored toga sto je najskuplja ujedno je i najspecijalnija po tome sto zrna kave prije przenja, nevjerovatno, ali istinito, prolaze kroz stomak zivotinjice luwak.

Sicusne zivotinje  jedu zrna kave sa ovojnicom, koja djelimicno bude svarena u njihovom stomaku, a sokovi njihovog zeludca uticu na samo zrno zbog cega kava ima poseban okus, a zrno ipak izlazi cijelo iz crijeva, pere se i przi. Kava ima snazan okus sa prizvukom cokolade i karamele.

Sve je bilo u redu dok su zivotinjice skakale s grane na granu, jele zrna kave, a mjestani skupljali kavu iz njihovog izmeta. Kada se prica o specijalnoj kavi prosirila svijetom, a kava postajala sve trazenija, ljudi su poceli hvatati luwak zivotinjice, zatvarati ih u kaveze na primitivnim farmama, hraniti kavom i prodavati istu. Tako su ove zivotinjice pocele patiti daleko od prirodnih uslova. Jos jednom se dokazalo koliko divlje zivotinje pate zbog ljudske pohlepe za luksuznim proizvodima, pa su organizacije za zastitu zivotinja krenule u borbu da proizvodjaci ove kave moraju dokazati da je zrno kave skupljeno u prirodi, a ne u kavezima.

Kopi-Luwak-5

Mnoge trgovine luksuzne robe i specijaliteta kao Harrods u Londonu povukle su ovu kavu iz prodaje, jer je tesko dokazati gdje je zrno pokupljeno.

Ova kava se prodaje po cijeni od 70 americkih dolara za 100 grama. Pored ove postoji jos nekoliko vrsta neobicne kave, a jedna od njih je popularna monkey coffee.

Monkey coffee

U jednom dijelu Indije zive majmuni koji u potrazi za hranom jedu zrele crvene bobice kave, tako da pojedu ovojnicu, a zrno ispljunu. Beraci kave skupljaju ta zrna po plantazama sto je tezak posao, pa je zato i ova kava, tzv. monkey coffee specijalna i skupa. Ova kava je poseban dozivljaj, jako je rijetka i nema je puno na trzistu. Poznata je kava crvenog majmuna.

Black Ivory Coffee

Trenutno najskuplja kava je tajlanska Black Ivory Coffee koja prolazi kroz stomak slonova. U sjevernom dijelu Tajlanda nastaje ova kava gdje nekoliko zena cuvara slonova sakuplja zrna iz izmeta slonova. Zrna kave daju se slonovima u hrani.

Jeste li popili vasu jutarnju kavu?

Photo kredit 1-2

5 odgovora na “Kava koja dolazi iz stomaka zivotinja”

 1. Nemam zelju da probam bilo koju kafu gore opisanu; znam osobu koja je probala
  kafu koju su ‘preradili’ majmuni…pa i nije nesto mnogo bila odushevljena ukusom!

 2. Ovo nije za mene a tek dragi 🙂 nema tih para koje bi ga natjerale da ovo proba. Skupljene u prirodi ili u kavezu mislim da nema puno razlike jer je prije upotrebe vec bila u necijem stomaku…

 3. Čula sam za takvu kafu i znam da je jako skupocjena, što je i logično, uzimajući u obzir rad koji je potreban da se dobije. Kao npr, arganovo ulje…
  Nisam razmišljala o tome da sve što je traženo, nažalost, budi nezadrživu ljudsku pohlepu i narušava prirodu… Tužno…
  Nisam imala priliku da probam ove vrste kafe, ali moram reći da bih jako to voljela – nadam se, tu “prirodnu”! 🙂

 4. Čula sam za ovu kafu, ačitala sam o njoj,kao i o mnogim drugim specijalitetima (neobičnim), u jednoj knjizi, i naravno, ne mogu da se setim kako se zove. Radnja se odvija u Italiji, gde dečko, da bi impšresionirao devojku, zamoli svog druga da kuva za nju. Tu je opisano mnogo stvari, pa i ta kafa, između ostalog.

  Ne znam da li ima isti ukus kad su životinje u kavezu, jer one tu pate, a to remeti hormonsku ravnotežu u organizmu, što automatski utiče i na lučenje sokova u želucu. Možda previše filozofiram, ali mislim da moj stav ima smisla.

  Nisam probala tu kafu, a mogla bih. To bih mogla.

 5. Kako dosta radim s kavom i u tom sam svijetu, mogu samo reci da je ovo bio odlican marketinski trik (i jos uvijek na zalost jeste). Odlican nacin da mnogi zarade novac varajuci narod, i tim ga jos navedu da piju izmet, a ne kavu.

  Radujem se danu kad ce ovo biti istrijebljeno.

  P.S. Upravo sam popila moje dvije jutarnje kave, ovaj put divni Yukro iz Etijopije, koji sam kupila neki dan u Workshop Coffee u Londonu. Dorbo i tebi jutro, draga blogerice.

Komentari su onemogućeni.