Agava sirup – da ili ne?

DSC_0067

Nekada je secer bio dostupan samo visim slojevima drustva, danas ga zovu bijelim otrovom i zato nije cudno sto se na trzistu sve vise pojavljuju razne zamjene za secer i prirodni zasladjivaci. Sve je vise i recepata u kojima su obradjeni prirodni zasladjivaci, pa sam tako nedavno odlucila da isprobam agavin sirup koji se ponegdje prodaje pod nazivom nektar. Radi se o istom proizvodu, a nektar je samo marketinsko ime nekih proizvodjaca. Agavin sirup se pravi od kaktusa agave, ima vecinom svijetlu boju, iako se ponegdje mogu naci i tamne varijante, blagog je i okusa i mirisa, podsjeca bojom na med od bagrema, odlican je na jutarnjim kasama, palacinkama, jogurtu i slicno i sve popularniji kao zamjena za secer. Koristi se narocito za jela koja se ne zagrijavaju, jer slatkoca iscezne prilikom izlaganja visokim temperaturama. Zato je cesto u receptima za ishranu sirovom hranom. Agava sirup ima glihemijski indeks manji od 30 {o glihemijskom indeksu govorili smo u vezi sa secerom od kokosove palme} sto je daleko manje od indeksa javorovog sirupa i vise nego duplo manje od indexa obicnog bijelog secera.

Da li je agavin sirup zdrav?

Ali, kako uvijek ima ali, tako je slucaj i ovdje. Iako ga proizvodjaci reklamiraju kao perfektnim zasladjivacem, nije uvijek tako. Eksperti za ishranu su uglavnom protiv upotrebe u vecim kolicinama, isto kao i protiv secera. U malim kolicinama mozemo koristiti agava sirup, ali agava sirup ne mozemo nazivati zdravim i jesti neograniceno, jer sadrzi veoma visok nivo fruktoze, koja se, ako nije odmah sagorena, zaustavlja u jetri i doprinosi stvaranju masne jetre i prekomjerne tezine. Tragove agava sirupa nalazimo u mnogim industrijskim proizvodima kao na primjer kecapu i energetskim plocicama.

DSC_0071

Koristite li neki prirodni zasladjivac i koji? Jeste li vec koristili agavin sirup?

3 odgovora na “Agava sirup – da ili ne?”

  1. Baš sam nedavno pokušala pronaći agavin sirup,ali bilo je bezuspješno,i baš me zanima isprobati ga kao zaslađivač,nadam se da ću ga uskoro pronaći.

  2. Agavu koristimo vec godinama i prezadovoljni smo. Sto se tice zdravlja, paa kako i sve niti s agavom ne treba pretjerivati, no u svakom slucaju je neusporedivo bolji od secera.
    I da, fantasticnog je okusa.

Komentari su onemogućeni.