Svakodnevna namirnica koja je postala svjetski hit

DSC_0424

Danas se na trzistima nalazi ogroman broj proizvoda za koje se tvrdi da su drugaciji i zdraviji, pa ne cudi sto se ponekad tesko snaci u moru naziva proizvoda i savjeta. Narocito je veliki broj novih proizvoda za zasladjivanje sa kojima moramo posebno biti oprezni i citati deklaracije na pakovanjima. Nije stevia secer o kome se dosta govori uvijek cisto stevia sladilo i iako dosta skup proizvod, ponekad je mjesavina obicnog smedjeg secera sa stevia sladilom ili jos gore mjesavina umjetnih nezdravih sladila i onoga sto se zove stevia sladilo, iako na omotu na prednjoj strani pise stevia secer. Takvih proizvoda ima nazalost na policama danskih supermarketa.

Nedavno sam isprobala jedan secer koji je postao hit, a radi se o seceru kokosove palme o kome se sve vise govori kao boljoj varijanti secera na radost mnogih. Ovaj secer se pravi tako da se cijedi sok kokosove palme i palminog cvijeta, susi i nakon toga melje u krupni prah zlatno-smedje boje i okusa karamele koji ne moze, a da vas ne osvoji.

Istovremeno ovaj secer ima u odnosu na ostale vrste secera dosta nizi glihemijski indeks {GI}, odnosno broj koji oznacava intenzitet lucenja insulina nakon unosenja neke namirnice. Tako je potrebno i vise vremena da se  ovaj secer svari, a sto daje ujednaceniji nivo secera u krvi.

Nizak glihemijski indeks je otprilke ispod 50, a visok iznad 70. Glihemijski indeksi namirnicam su razliciti, a vrijednosti za glihemijski indeks nekoliko vrsta secera su:

 1. Obicni bijeli secer                 70
 2. Smedji secer                           68
 3. Secer od kokosove palme    35

Sve ovo ne znaci da ovaj secer mozemo jesti neograniceno, nego samo da njime mozemo u manjim kolicinama zasladiti poslastice, a da je pri tome bolje za nas organizam.

Ja sam secerom od kokosove palme danas zasladila vruci kakao od sojinog mlijeka i cimeta.

DSC_0421

 

5 odgovora na “Svakodnevna namirnica koja je postala svjetski hit”

 1. Korisne informacije! Da, obasipaju nas stalno s nečim novim, kao zdravim, a onda se na kraju ispostavi da to i nije baš sasvim zdravo ili se počne zloupotrebljavati kao npr. ovo sa steviom.
  Nadam se da tako ne bude bilo i s ovim kokos palminim šećerom.
  Želim ti sve najbolje u Novoj godini!

 2. Ja ovaj secer koristim poodavno, za secerenje kafe, caja…mijesala sam sa braon secerom kad sam pravila zaljev za baklava I odlicno je, a ovg puta sam ga dodavala u neke kolace umjesto regularnog secera….
  Ja inace ne koristim puno secera ali ovaj mi se dosta svidja…I ja se samo nadam da nece poceti da ga mijesaju sa nekim nezdravim dodacima…
  sve najbolje u Novoj 2014 tebi Goco I tvojoj familiji I naravno svim vjernim citaocima ovog bloga!

 3. Ja, na sreću, ne koristim ni šećer, ni zamjene za njega. Slatko mi ništa ne znači. Ali mnogo mi dobro ovo zvuči, ako budem radila kakve kolače za goste. Hvala na informaciji!

 4. Redovan u upotrebi, zahvaljujuci nasim komsijama iznad Australije, koji ga mnogo koriste i proizvode.
  Srecna Nova jos jednom 😉

Komentari su onemogućeni.