Koktel avokado, štiti od “avokado-ruke”

“Avokado-ruka” je naziv za ozbiljne povrede ruke prilikom pokusaja da se odstrani kostica avokada nozem zbog koje su mnogi sirom svijeta bili prinudjeni odlaziti u sluzbe hitne pomoci gdje bi se cesto povrede morale cak i zasivati, a veliki broj fotografija slucajeva “avokado ruke” je zabiljezen i na drustvenim mrezama. Mnogi su cak i upozoravali da bi trebalo da se na avokadu nalaze naljepnice koje bi upozoravale na opasnost, ali se s druge strane gledajuci ocima prodavaca potrosaci ne zele zastrasivati.

Uporedo sa sve vecom potrosnjom avokada raste i broj ovakvih povreda, a ono sto bi moglo biti rjesenje za sve koji se ne snalaze bas najbolje sa nozem i avokadom je ovaj neobicni avokado bez kostice. Poznat je pod nazivom “koktel avokado”, dug je pet do osam centimetara i ima sasvim glatku i tanku koru boje zelenih maslina koja se takodje moze jesti. Uzak je i dugacak u odnosu na obicni avokado i lici na kratke krastavce, a kao i svaki drugi avokado bogatog je okusa i kremaste konsistencije. Pored ovog naziva nazivaju ga i avocadito ili baby avocado.

Kao i sve druge sorte i ovaj avokado je najukusniji ako je potpuno zreo. U nekim zemljama postoje naljepnice koje pomazu prilikom odabira avokada, dok se ponegdje u bolje opremljenim trgovinama moze kupiti kosarica sa dva avokada od kojih je jedan spreman za jesti, a drugi ce to tek biti za par dana. Na linku ispod mozete procitati vise o licu i nalicju ovog popularnog voca.

Procitaj takodje Avokado-lice i nalicje

Photo credit 1