Posljednju godinu dana je bilo gotovo nemoguce zaobici avokado u casopisima, po blogovima, po socijalnim medijima, na jelovnicima kafea sa zdravom hranom i restorana, a recepti sa najneobicnijim nacinima upotrebe avokada su nas obasipali iz dana u dan. U Amsterdamu je otvoren i prvi avokado restoran The avocado show gdje je vlasnik dobio ideju inspirisan svojom vlastitom ishranom punom avokada kao i fotografijama hrane sa avokadom na socijalnim medijima.

Kao i svakom trendu i ovom polako dolazi kraj, pa je nedavno londonski restoran Firedog izbacio sva jela sa avocadom i uveo takozvanu “no avocado’ politiku. Avocado je svakako u prosloj godini bio kult namirnica, ali trenutno je aktuelna jedna druga prica o ovom bez secera vocu divne zelene boje.

Cile je najveci proizvodjac avokada, a vise od 60% ovdje proizvedenog avokada se proizvodi u cilenskoj provinciji Petorca. Za proizvodnju jednog avokada potrebno je oko 70 litara vode, a u ovoj provinciji i 4 puta vise. Voda za navodnjavanje plantaza avokada se koristi i nezakonito, neke rijeke su gotovo presusile, lokalno stanovnistvo nema dovoljno vode i voda im se mora dopremati na kamionima. Prekoraceno je osnovno pravo covjeka da ima vodu, a nedostatak vode utice velikim dijelom i na  mogucnost stanovnistva ove provincije da se bave poljoprivredom za vlastite potrebe. Pojavili su se ozbiljni problemi i konflikti o pravu na vodu u Petorca provinciji gdje dolazi do demonstracija, nasilnickih napada i sporova.

Drugi vec poznati problem je u Meksiku gdje se proizvodi 30 % ukupne svjetske kolicine avokada zbog idealnih klimatskih uslova. Avokado ovdje nazivaju zelenim zlatom zbog visoke cijene na trzistu na koju su se olakomili vlasnici plantaza koji bespravno iskrcuju sume i sade avokado. Iako treba proci sedam godina prije nego se na plantazama pocinje brati plod, cekanje se isplati, jer trziste za avokado raste svakim danom, a jedno od trenutno najvecih je Kina.

Vec desetinama godina avokado je u Danskoj sasvim uobicajena namirnica, cak popularnija od recimo celera, a u zadnjih 10 godina uvoz avokada se povecao za cak cetiti puta. U 2015. godini je u Dansku uvezeno 14 000 tona avokada. Najveci danski trgovacki lanci su shvatili ozbiljno problem manjka vode zbog uzgoja avokada i obustvaljaju uvoz avokada uzgojenog u provinciji Petorca u Cileu. Jedan od velikih problema sa kojima se susrecu je da proizvodjaci avokada iz drugih dijelova Cilea imaju isto tako plantaze i u spornoj provinciji Petorca sto problem ne cini nimalo laksim. Iako veliki evropski trgovacki lanci uticu na proizvodajace, neke stvari nije lako promijeniti, jer su vlasnici dijela plantaza i lokalni politicari usko povezani.

Ukratko o avokadu

Avokado potice iz Srednje Amerike, znalo se za njega jako davno, a Spanci su ga donijeli u Evropu 1601. godine. Danas se uzgaja u mnogo zemalja Spaniji, Keniji, Cileu, Izraelu i sve cesci je gost na jelovnicima sirom svijeta. Avokado je zapravo voce koje se razlikuje od drugih vrsta voca, jer ne sadrzi secer, ali zauzvrat sadrzi dosta zdravih omega-3 kiselina. Dosta je kalorican, ali ga ne treba zbog toga izbjegavati, nego ga, naprotiv, treba jesti u umjerenim kolicinama, prvenstveno zbog toga sto sadrzi i dosta antioksidanata, zbog cega nosi epitet superfood.

Osim toga sto je zdrav, izgleda i jako lijepo iznutra, a zeleno, kremasto meso avokada, osvojice vas okusom, naravno, ako je avokado zreo ili spreman za jesti, kako ga cesto reklamiraju u trgovinama. Nezreo avokado nema okusa, kora nezrelog avokada se dosta sjaji, a pritiskom na vrh ocijenicete da li je zreo. Sto je vrh meksi, to je avokado zreliji. U nekim zemljama postoje naljepnice koje pomazu prilikom odabira avokada, dok se ponegdje avokado moze kupiti i oguljen.

 

5 odgovora na “Avokado – lice i naličje”

  1. Mnogo je poucna i yabrinjavajuca prica, ali i lepa u delu kako je yzdrav 🙂 Bas volim ovaj blog, uvek nesto novo naucim, nevezano samo za hranu… Pozdrav 🙂

  2. Pozdrav svima,

    nisam još nikada probala avokado, pa me zanima ima li njegov okus sličnosti sa nekim voćem ili povrćem? Negdje sam pročitala da mu je meso gnjecavo poput bundeve, no nadam se da baš nije i okusa poput bundeve jer ga onda ne bih mogla jesti, budući da sam na bundevu alergična (dobijem napad povraćanja čim osjetim miris bundeve). I da, jako mi se svidio blog. 🙂 Hvala.

  3. Najljepsa hvala za komentar, Natasa! Ako je avokado zrel, moze se gnjeciti, ali ne bih ga bas uporedila sa bundevom. Vise ima orasast okus i odlican je kao namaz u kombinaciji sa drugim namirnicama.
    Lijep pozdrav 🙂

Komentari su onemogućeni.