Kaze se da je hodnik zapravo prva slika naseg doma i nas samih koju srecu svi koji nam dolaze, ali hodnik nije uvijek prvi prioritet kada se govori o namjestanju unutrasnjeg prostora. Cesto mislimo da hodnik nije ni lako drzati uvijek sredjenim upravo zbog svih stvari koje obicno stoje u hodaniku i uvijek su nam pri ruci sto je posebno slucaj zimi kada je hodnik odlagaliste zimskih jakni, cizama, kapa i salova.

Hodnik je cesto i najmanja prostorija, preuzak je ili je prepun vrata za prostorije u koje se iz njega ulazi sto nimalo ne pomaze uredjenju i cesto nije lako naci mjesto za neki funkcionalni komad namjestaja u koji ce stati sve ono sto svakodnevno koristimo, a ne zelimo da se vidi. Prevelik ormar ili komoda moze uciniti samo suprotan efekat i uciniti da nas hodnik izgleda jos manji.

Porodice sa malom djecom se cesto odlucuju za funkcionalnu verziju sa dosta prostora za skladistenje djecije odjece i obuce, a manje ukrasnih predmeta. Boje u hodniku kao i u ostatku doma igraju vaznu ulogu. Tamne boje cine hodnike jos manjim i mracnijim nego sto cesto jesu.

U namjestanju hodnika se cesto mora razmisljati o iskoristavanju prostora u visinu kako to radi Ikea svojim funkcionalnim rjesenjima polica i malih ormarica iznad vrata i slicno kao i visecih ormarica za obucu sto nam ostavlja vise prostora na podu i ujedno cini vizuelno vecim prostor. Vrata sa unutrasnje strane su isto tako obicno prazna i neiskoristena porvsina koja se moze nekim kreativnim rjesenjem iskoristiti za cuvanje sitnica, kljuceva, kalendara, podsjetnika i slicno.

Photo credit 1

Photo credit 2-3

Photo credit 4-8