Koliko koraka napravis za jedan dan

photo 5-1

Broj koraka koje bi odrasli ljudi trebalo da naprave za jedan dan je najmanje 10 000, a djeca 12 000 s tim da bi zena ispod 40 godina trebalo da predje 12 000, a djecak od 12 godina 15 000 koraka da bi odrzavali dobru svakodnevnu formu tvrde strucnjaci. Koliko koraka ti napravis za jedan dan? Sjedimo previse na poslu, za kompjuterom, ispred televizora. Odavno vise niko ne ustaje da prevne plocu ili promijeni kanal, ne mora se ni izlaziti iz auta da se otvore vrata na garazi, a sve su to mali pomagaci koji nam puno odmazu. Savjeta kako da se vise krecemo je puno: Parkirati se dalje nego obicno, penjati se stepenicama umjesto liftom, izaci stanicu ranije iz autobusa, sakriti daljinski upravljac i slicno.

Za sve koji nisu sigurni koliko ili da li dovoljno koraka prave na dan dobar nacin je pedometar, spravica koja ce vas nece lagati i pokazati pravo stanje. Nekada je bila jako popularna, sada je ponovo aktuelna u pojedinim kampanjama o zdravlju. Zakaci se ujutro kad se ustane i nosi do noci i tako nekoliko dana, ako se iz dana u dan brojka ne penje do 10 000, vrijeme je da se nesto mijenja. Pedometar je dobar i za motivaciju, ali i kao metoda za takmicenja u broju predjenih koraka sa prijateljima, clanovima porodica ili kolegama na poslu. Mnogi koji sjede na poslu bice iznenadjeni koliko malo koraka naprave. Posebno zabrinjavaju brojevi koraka kod djece koja provode puno vremena sjedeci pred video igricama ili televizorom.

Brojanje koraka moze lako prerasti u korisnu naviku od koje ce se mnogi osjecati bolje i svjezije. Potrebna je samo cvrsta odluka da se krecemo vise. Dobra ideja je i da napravite dogovor sa prijateljima, porodicom ili djecom za  odredjeni dan i vrijeme u sedmici namijenjeno za hodanje, sporije ili brze. Hodati se moze u bilo koje doba godine. Jesenje setnje u prirodi znaju biti jako lijepe ili hodanje po snijegu, svejedno je. To se lako moze izvesti, jer ne zahtijeva puno osim jedan sat manje pred kompjuterom ili televizorom.

Koliko se krecete? Da li dovoljno?