42829270

Prosle godine su se u nekim danskim supermarketima pojavile mrkve neobicnog izgleda i neobicnog imena “krive mrkve” koje su veoma brzo nasle svoje kupce. Prodavala ih je zapravo prica o borbi protiv bacanja hrane koja se svidjela mnogima, a i cijena je bila daleko niza od cijene “prave” mrkve. Ova mrkva je ubrzo zatim dobila i drustvo na policama u odjelima voca i povrca, a ovoga puta bile su to jabuke sicusne i neugledne nazvane jabuke za ptice. Jedni su ih kupovali za hranjenje ptica, a drugi zbog ideje koja stoji iza ili zbog niske cijene.

Sa ovom idejom najdalje se otislo u Francuskoj gdje je trgovacki lanac Intermarche pokrenuo kampanju kojom zeli pridobiti kupce da otvore oci i za voce i povrce koje nije perfektno, nema najsjajniju povrsinu, standardnu velicinu, niti najljepse oblike, sve ono povrce kakvo izgleda u nasim bastama. Ovakvo povrce zahtijeva malo duze vremena za guljenje i ciscenje, ali mu nista drugo ne nedostaje. Osim sto ne izgleda perfektno. Vocu i povrcu dali su i kreativne nazive, a sve je to ubrzo zavrsilo u korpama kupaca umjesto u kantama za smece.

 

 PROCITAJ TAKODJE Pravo lice mrkve

Sta mislite o ovoj ideji?

3 odgovora na “Krive mrkve”

  1. Drago mi je da se pomalo razvija svijest o “krivom” povrću i voću, samo ne znam kako bi to kod nas funkcioniralo. Jedino što trgovci snižavaju je već napola trulo i uvenulo voće i povrće, a ovo “krivo” bi sigurno predstavili kao eko uzgoj pa bi mu još i digli cijenu.

    Ove godine sam si dala truda (a i prvi put sam ja sijala mrkvu) pa sam odmah u startu pustila dovoljno razmaka između sjemena tako da nije trebalo prorjeđivati mrkvu – sve su divne dugačke, ravne i debele. Čak mi je pomalo i žao što nema čudnih oblika 🙂
    Jabuke “za ptice” odnosno one koje je stablo odbacilo su dozrijele na podu i tako su savršeno mirisne i ukusne, jučer sam baš radila crumble s njima.

  2. ‘Kriv'o nekako vise izgleda prirodno (bar meni) Kada vidim perfektno voce i povrce, uvijek pomislim kroz sta je sve moralo proci (herbicidi, pesticidi i ostala zastita) da bi tako izgledalo.

Komentari su onemogućeni.