Lego – skola bez lekcija

PicMonkey Collage

Jedna od najznacajnijih stvari po kojoj je Danska poznata je Lego cije se kockice nalaze u djecijim sobama u svim dijelovima svijeta, ali ove jeseni svjetsku paznju pridobila je internacionalna skola koju je osnovao i finansira Lego Fond. Iako u Danskoj postoji veci broj internacionalnih skola, ova je posebna po tome sto se nastava izvodi iskljucivo kroz igru. U skoli su vrtic, predskolski, prvi, drugi i treci razred, skolu trenutno pohadja osamdeset ucenika, a skolarina za mjesec dana je 3000 danskih kruna. Sva nastava se odvija na engleskom jeziku, a predavacima je engleski maternji jezik. Postoji mogucnost i danskog jezika za onu djecu koja jos ne znaju engleski.

Vizija ove skole je da se razvija djecija masta i kreativnost. Jedno americko istrazivanje je pokazalo da je veliki pritisak na djecu u pocetku skolovanja cesto davalo obrnute rezultate, jer su djeca postajala umorna od lekcija i kasnije u skolovanju gubila volju za ucenjem.

Da li je zaista potrebno da malo dijete zna tablicu mnozenja?

U ovoj skoli se prije svega djeci nudi super zanimljiv skolski dan, prepun igre i kretivnog ucenja. Lego-program igracaka je uvijek nudio djeci mogucnost razvoja i ucenja. Najveci konkurent Legu su video-igrice, ali pored svega Lego-igracke i dalje opstaje na trzistu.

Zato se ovom skolom zeli postici da djeca dobiju sto bolju osnovu za ispoljavanje i razvijanje kreativnosti i nadarenosti. Ujedno ce se raditi na tome da djeca kasnije u zivotu budu spremna da uzmu odgovornost za vlastiti zivot i odgovornost za razvoj drustva.

Predvidja se da ce koncept ove skole postati veoma brzo novi eksportni uspjeh Danske, pogotovo u Jugoistocnoj Aziji.

Smatrate li da su djeca ranog skolskog uzrasta cesto opterecena nastavnim programom i sta mislite o ovakvom nacinu skolovanja?

Photo kredit 1

2 odgovora na “Lego – skola bez lekcija”

  1. Jesu optereca, sigurno, a sta im ostaje od tih silnih informacija u glavi, to je minimum, program nije menjan dvadesetak godina, svi nesto mudruju a nista konkretno se ne radi, i nacin ucenja je na zalost prilicno zaostao, te je ostalo na roditeljima da se bore i usmeravaju ih na sto bolji nacin, ali ni takvih nema puno.

  2. ova skola mi se svidja… mislim da je to idealan nacin za tako mali uzrast….naravno tu bi trebalo pored lego kockica ubaciti i puzzles igrice !

Komentari su onemogućeni.