Ljeto u Danskoj je izuzetno lijepo godisnje doba sa dugim svijetlim nocima, blagim suncanim danima, zelenilom, plavim morem koje je okruzuje, procvjetalim livadama i plazama. Tako je i na ostrvu Fyn, smjestenom u sredisnjem dijelu Danske i malim luckim gradovima na rubnim dijelovima od kojih je jedan i gradic Faaborg u cijoj je neposrednoj blizini cudesna cvjetna basta Strandlyst.

Ova basta je zivotno djelo Jensa Madsena koji je na svom imanju zamislio i kroz dvadeset godina ostvario nesto nesvakidasnje lijepo u cemu je uzivao kako on tako i hiljade posjetilaca koji su ovdje navracali u toku ljetnih mjeseci.

U bastu je ulozio mnogo novca, ali jos vise radnih sati. Kako je postajao stariji, mislio je da ce bastu jednog dana prodati, ali kupca je bilo tesko naci, te je u sali govorio da ce raditi sve do sedamdesete. Tako je i bilo. Doslo je vrijeme da dobije novi kuk i novo koljeno, basta je zahtijevala sve vise rada, te je najzad 2009. godine zatvorena za posjete.

Jens Madsen je zelio novog vlasnika baste na 12 000 kvadratnih metara, ali je istovremeno strahovao da ce posjed kupiti neko ko ce sve sravniti sa zemljom i izgraditi vikendice i apartmane, jer se basta nalazi na atraktivnoj lokaciji na samoj obali mora.

Prije tri godine ovu bastu u kojoj cvata 3000 ruza kupili su novi vlasnici koji su se isto tako zaljubili u nju pri prvom susretu. Posto su joj uvijek zaposleni, bastu drze otvorenu samo par puta u toku ljeta, ali se nadaju da ce se za par godina moci sasvim posvetiti basti i uciniti je malim turistickim rajem.

Do tada Pia i Niels Jørgensen ponosno pokazuju zivotno djelo sada vec pokojnog Jensa Madsena.

U ovoj japanski inspirisanoj basti se moze uzivati satima, setati, odmarati, osvjeziti se ili sa malog uzvisenja uzivati u pogledu na more. Tu su i mnogobrojne fontane, male i velike, potocici koji zubore spustajuci se niz kamenje, suncani sat, kuca za uzivanje u caju, osamljena mjesta gdje se moze sjesti, jesti ili citati.

U koi bazenima plivaju japanske ribice koi bijele, zute, crvene, crne i plave koje su u japanskoj kulturi simbol srece, ljubavi, prijateljstva i blagostanja.

Tu je i cudesno carsko drvo iz Kine poznato kao brzorastuce drvo koje naraste i do 15 metara u visinu, cvjeta i ima listove srcolikog oblika.

Carsko drvo

Mali detalj novog vlasnika je i ovaj mini-bar skriven u jednom kutku baste gdje se nakon samoposluzivanja ostavi novac.