Ljut, ljuci, najljuci

Prije nekoliko godina se cili poceo lagano useljavati u moju kuhinju. Ranije sam bila dosta skepticna po tom pitanju. Sad sam sigurna da mnogim jelima daje drugaciji, svjeziji ukus, kao najobicnijoj kajgani sa povrcem, tjestenini sa salsom ili samo najjednostavnijem sendvicu.  Naravno bilo je suza za stolom, kasljanja i lupanja po ledjima. Vremenom bude lakse.

Cili postaje sve vise poularan u kuhinjama mnogih zemalja, nove generacije kuhara smatraju da je nezamjenjiv i da daje mnogim jelima ono sto druge vrste povrca ne mogu. Postao je popularan sastojak i za neke vrste tamnih cokolada. Mozete ga cuvati u frizideru i do 2 sedmice. Ako ga uzgajate sami, pa imate odjednom veliku kolicinu mozete uraditi sljedece:

  1. Zamrznuti ga raspolovljenog ili cijelog sa spicama
  2. Osusiti na zraku
  3. Susiti u rerni na 40 stepeni povremeno probadajuci iglom
  4. Ukiseliti kao sve ostalo povrce

Prakticni savjeti:

Najlakse cete ocistiti cili od sjemenki, ako ga raspolovite po duzini drzeci za vrh i kasicicom ocistite sjemenke. One su u cijeloj prici najljuce i dugo se ta ljutina zadrzava na rukama.

Jednu stvar morate zapamtiti, a to je da se ne dirate po ocima. Moze biti veoma bolno.

Zanimljivosti:

Cili je porijeklom iz Amerike. Zna se za njega jos od vremena Kolumba, tako da su Spanci i Portugalci zasluzni da se za cili zna u cijelom svijetu. Sirenjem kolonizacije cili je stigao i do africkih zemalja i Indije.

Kazu za cili da ljeti hladi, a zimi grije. Kad ga jedemo ljeti, zagrije nas organizam, tako da se znojimo, a znoj nas hladi na vrucinama. Tako da nije bez razloga sto ga jedu najvise u toplim krajevima.

Cili poboljsava metabolizam i sadrzi dosta C – vitamina. Najpoznatije sorte su: thai cili, dutch, santa fe i oni malo ljuci kao piri piri ili habanero.

Koji cili volite? Ljut, ljuci ili najljuci?

6 odgovora na “Ljut, ljuci, najljuci”

  1. Na žalost ljutu papričicu koristim samo u kineskim umacima i u Urnebes salati, jer mi smeta, a tako volim da je vidim na pijaci. Jednom sam kupila i saksiju sa ukraasnim mini papričicama ali se nije održala u stanu. Oduševljavam se kad vidim lance paprika kako se prodaju na pijaci. Mi imamo sjajne papričice ali ne znamo da ih promovišemo.

  2. Glasam za ovaj srednji, ljući.Iako je moj prvi susret sa ljutim paričicama je bio izuzetno bolan i palačljiv, nisam odustala. Koristim je skoro u svim slanim jelima. Na nagovor i zadovoljstvo mog mladjeg djeteta sam pravila i čokoladu sa čilijem, iskreno rečeno meni se nije svidjela ta slatko ljuta kombinacija .

Komentari su onemogućeni.