Marmite, volis ili ne volis

DSC_0105

Marmite je gusti tamni namaz proizveden od ekstrakta kvasca koji nastaje kao biprodukt prilikom proizvodnje piva jako popularan u zemlji iz koje dolazi Engleskoj, ali i nekim zemljama koje su bile engleske kolonije. Ovaj kultni namaz proizvodi se od 1902. godine, jede se na tostu preko maslaca ili sira, a zbog vitamina B kojim je obogacen ovaj neobican slani namaz jako karakteristicnog okusa bio je i dio hrane engleskih vojnika u toku 2. svjetskog rata.

Prije nekoliko godina kada je u Danskoj zakonom zabranjena prodaja proizvoda u koje se dodaju vitamini i ovaj popularni namaz je povucen sa polica sto je u Engleskoj izazvalo veliko negodovanje da je cak bilo prijedloga da se bojkotuju neki veliki danski proizvodi kao slanina i Lego.  Naravno slucaj je pozitivno rijesen, a firma koja ovaj namaz prodaje u Danskoj morala je traziti posebno odobrenje za prodaju, pa se nakon par godina marmite ponovo nasao ne policama na radost mnogih, narocito Engleza koji zive u Danskoj.

Sam okus nije jednostavno opisati, pa se vjerovatno zbog toga moze samo voljeti ili ne voljeti. Inace se preporucuje sasvim tanki sloj namaza kada se probava prvi put.

DSC_0037

DSC_0100

PROCITAJ TAKODJE Kajgana sa susenim kvascem

6 odgovora na “Marmite, volis ili ne volis”

  1. Jela sam Vegemite (dobila sam tubu iz Australije) i dopao mi se. Mackala sam ga tanko na hleb, dodavala u jela i bila zadovoljna. Kažu da je po ukusu sličan (ako ne i isti) kao Marmite, pa bi mi se sigurno i taj namaz dopao! ♥

  2. Prvi puta kad sam namazala Veggiemite, bilo je to u ‘normalnom’ debelom sloju….Nisam vjerovala da to ljudi vole…Naucila lekciju; treba ga vrlo stedljivo koristiti (ja volim da ga umijesam sa maslacem).

  3. Probajte na palačinkama. Sjajno. I što je slađe testo za palačinke, to namaz bolje “legne”

Komentari su onemogućeni.