Nekada je to bila Zumba zbog koje su se ljudi upisivali na liste cekanja u fitness centrima, a danas je to Masala Bhangra, jedan od oblika fitnessa koji se vec nekoliko godina siri svijetom. Bhangra je narodni ples iz indijske oblasti Punjabi, masala znaci zacin, a Masala Bhangra je taj tradicionalni ples zacinjen Bollywood magijom.   Spoj kulture i fitness iskustva.

Nekada su Bhangra ples u Indiji plesali samo muskarci slaveci zavrsetak zetve i berbe, sam ples je sastavljen od nekoliko jednostavnih pokreta, ali fitness oblik Masala Bhangra koji je iz njega nastao je mjesavina elemenata Bollywood plesa i dodatnih pokreta kojima se aktivira cijelo tijelo. Zacetnica ovog fitness plesa je Indijka Sarina Jain koja obucava ambasadore ovog plesa sirom svijeta zbog cega je nazivaju indijskom Jane Fonda. Sarina je rodjena u Kaliforniji, a tragedija je pogodila porodicu kada je njen otac u 47. godini naglo preminuo od srcanog udara. Kasnije je u cast svoga oca zapocela obucavanje Masala Bhangra fitness-plesa u kojem je spojila ponos na svoje indijske korjene i znacaj kretanja i vjezbe za zdrav i dug zivot cime zeli pomoci i uciniti dobro djelo ostalim ljudima.

Kao nekada zumba, tako i Masala Bhangra osvaja mnoge koji rekreaciju povezuju sa zabavom, osmijehom i dobrim raspolozenjem koje ljude obuzima nakon plesa, plesom se sagori 500 do 800 kalorija na sat, a muzika koja se koristi tokom casova su indijski hitovi cesto mijesani sa modernom svjetskom muzikom. Naravno, Masala Bhangra se moze vjezbati i kod kuce, a na You Tube se moze naci veliki broj raznih nivoa ovog plesa koji garantuje dobru cardio vjezbu.

Photo credit 1