DSC_0449

O blagodatima heljde dosta se govori, razna istrazivanja su dokazala ucinak heljde u lijecenju povisenog holesterola i zastiti krvnih sudova. Iako nije zitarica, cesto se pominje kada se govori o zitaricama, jako je popularna u vegeterijanskoj ishrani, ne sadrzi gluten, ali se preporucuje da je osobe koje ne smiju uzimati gluten ipak prvo isprobaju. Heljda je pored svega i jako ukusna, a brasno heljde je po svojstvima prilikom pripreme dosta slicno psenicnom brasnu, pa se za razliku od brasna nekih drugih zitarica brasno heljde moze koristiti gotovo i samo, bez mijesanja sa recimo psenicnim brasnom. Ako se zeli isprobati heljda, dobra ideja je zamijeniti jedan dio psenicnog brasna heljdom prilikom pripremanja kruha i peciva. Ipak najlaksi nacin da se zavoli heljda su palacinke. U palacinkama na fotografijama koje je pravila moja mama zamijenjena je jednu trecinu brasna brasnom od heljde sto je palacinkama dalo i lijepu boju i odlican okus.

Heljdino brasno se koristi u cuvenim blini ruskim mini-palacinkama koje se sluze sa kavijarom i u japanskim soba nudlama.

DSC_0474

DSC_0436

DSC_0414

Jedan komentar na “Najlaksi nacin da zavolis heljdu”

  1. Ne moram heljdu da zavolim, jer je već volim.. ❤ Uglavnom koristim brašno, koje obavezno dodajem u hleb, pravila sam mafine od heljde i naravno blini, baš kako ih pominješ, sa kavijarom.. imam recept na Coolki 🙂

Komentari su onemogućeni.