Parkiraliste.jpg

Biciklo igra veoma vaznu ulogu u zivotima mnogih Danaca, biciklisti su ravnopravni ucesnici u saobracaju, biciklisticke staze su uredjene, na raskrsnicama su semafori i za bicikla, ali je i dosta drugih pogodnosti za bicikliste, kao na primjer to da bicikla mogu uvoziti u voz, te mogu imati biciklo pri ruci bez obzira sto prelaze veci broj kilometara do posla. Na mjestima gdje se silazi niz stepenice uredjena je i staza kojom mogu voziti i biciklo pored sebe. O biciklima sam vec ranije pisala, a sto se mozete podsjetiti ovdje.

Bicikla u Danskoj.jpg

Danas cu vam pokazati kako izgleda jedno parkiraliste u Danskoj, ali za bicikla i to zatvorenog tipa. Smjesteno je pored jednog trznog centra u Kopenhagenu, a zanimljivo je i zbog natpisa i poruka biciklistima poput one Mi cinimo nesto ekstra za bicikliste. I uostalom ko kaze da je parkiraliste potrebno samo za automobile.

U Skandinaviji kisa nije velika prepreka ni za one koji trce, ni za bicikliste. Ne postoji lose vrijeme, samo losa odjeca, kazu Danci. Po kisnom vremenu mozes na recepciji dobiti kabanicu i navlaku za sjedalo, kaze otprilike ova simpaticna poruka na zidu.

Biciklo.jpg

Malo siri od ostalih? Ovdje imas vise mjesta za tvoje biciklo {poruka za sve koji voze velika bicikla u kojima se voze mala djeca}

Velika bicikla.jpg

Ako ti je korpa puna, posudi gratis ormaric u centru!

Trzni centar.jpg

Hvala na posjeti i do vidjenja!

Parkiraliste za bicikla.jpg

Vise o biciklistickim navikama u Danskoj mozete procitati ovdje.

4 odgovora na “Neobicno parkiraliste”

  1. Divno da mnogi koriste bicikle u Danskoj. Ovdje ih je nemoguce koristiti; razdaljine su ogromne…stoga ima jako mnogo automobila (jer niti transportni sistem nije dovoljan)

  2. Divno da mnogi koriste bicikle u Danskoj. Ovdje ih je nemoguce koristiti; razdaljine su ogromne…stoga ima jako mnogo automobila (jer niti transportni sistem nije dovoljan)

  3. Sjećam se svojeg putovanja u Kopenhagen prije jedno 6-7 godina 🙂 Bicikli su na mene ostavili velik dojam, tj. važnost koju imaju u prometu s posebno ocrtanim kolnicima, semaforima itd.
    Ipak sam najviše bila oduševljena s vlakom koji je imao posebno mjesto za bicikle, ali i sa prikolicama za djecu iz “Christiania bikes” linije 😀 😉

Komentari su onemogućeni.