Nove preporuke o ishrani beba u Danskoj

Mlijeko

Ovih dana su u Danskoj objavljene nove preporuke u Prirucniku o ishrani koje se dijelom odnose na ishranu novorodjencadi i male djece. Ovaj prirucnik je prvenstveno namijenjen medicinskom osoblju da bi pravilno savjetovali roditelje, ali ga obicno citaju i mnogi roditelji s ciljem pravilne ishrane djece koja nije nimalo lak zadatak uzimajuci u vid cinjenicu da mala djeca cesto odbijaju odredjenu vrstu hrane, ali i za one roditelje koji smatraju uspjehom ako se dijete udebljalo vise nego je normalno za svoju dob.

Kravlje mlijeko tek nakon navrsene prve godine zivota

Neke od objavljenih novina su da bebama ispod godine dana zivota ne treba davati kravlje mlijeko sto nije zasnovano na mogucnostima alergije  ili intoletancije na laktozu vec iz sasvim drugih razloga.

Navodi se zapravo da kravlje mlijeko sadrzi tri puta vise proteina od majcinog mlijeka koji nisu potrebni bebama u toj mjeri. Istrazivanja koja su radjena na Univerzitetu u Kopenhagenu od strane tima strucnjaka za ishranu djece govore da djeca koja piju kravlje mlijeko u prvoj godini zivota imaju vecu mogucnost dobijanja viska kilograma u kasnijem djetinjstvu.

Kapi zeljeza

Duga izmjena pravila starog prirucnika iz 2006. godine je da se kapi zeljeza koje su se do sada savjetovale djeci izmedju sest i dvanaest mjeseci starosti vise ne preporucuju, jer se od sestog mjeseca u ishranu preporucuje uvodjenje malo mesa i ribe sto je veliki izvor zeljeza. Tunjevina se navodi kao jedna od vrsta riba koje ne treba davati maloj djeci.

PROCITAJ TAKODJE Mali Danci spavaju napolju i zimi

Iako se uvodjenje kravljeg mlijeka savjetuje tek nakon napunjene prve godine, male kolicine kasica koje sadrze gluten se preporucuju vec od cetvrtog mjeseca.

Takodje se savjetuje da se oko sedmog mjeseca starosti ispred djece pocinje stavljati hrana koju mogu sami uzimati i lagano se uciti da jedu kako bi im hrana postala zanimljivija, a da se ujedno stavlja fokus na okus. Poznato je da mala djeca ne prihvataju tako lako nove okuse, ali im se ista stvar treba ponuditi mnogo puta i ustrajati u tome.

Ostali savjeti koji se navode  su da od trece godine zivota obicna ishrana ne treba biti obilna vlaknima kao hrana odraslih, ali moze sadrzavati znacajnije vise masnoce.

Ekstremne dijete i razni nacini ishrane roditelja mogu biti opasni za djecu u prvim godinama zivota. Primjer je veganska ishrana koja se smatra direktno opasnom po zdravlje djeteta.

Interes za zdravu hranu je u velikom porastu, pa se ocekuje da pored medicinskog osoblja ove savjete pomno prate i roditelji.

PROCITAJ TAKODJE Djeca u kuhinji – da ili ne?

Photo credit 1

3 odgovora na “Nove preporuke o ishrani beba u Danskoj”

  1. Srednju medicinsku skolu sam zavrsila 1985…kakva razlika u misljenju od tad’ do sad’. Mnoge nase bebe su odhranjene na ‘razvodnjenom’ kravljem mlijeku… Sjecam se kako su se malim bebama davala svjeza zumanca umucena sa secerom?!..Ipak mnogi su prezivjeli. Mislim da su neke stvari ipak nelogicne…sve je vise djece sa alergijama i netolerancijama nego prije???

  2. Kod nas je jos prije 8 god kad sam ja rodila Lanu vazila ta preporuka za mlijeko a sto se tice gvozdja mislim da ga ovdje nisu preporucivali ni prije. Navici djecu da se zdravo hrane je tezak posao i ja i dan danas vodim bitku sa Lanom jer ona jednostavno ne voli da jede povrce i voce a tjestenine, slatkog i mlijeka bi jela stalno.

Komentari su onemogućeni.