Novi trend – Bambus u kuhinji

Bambus se cesto pominje kada se govori o zastiti prirode, a sve se vise koristi za izradu kucanskih predmeta kao zdjele za voce, kasike i zdjele za salatu i razni ukrasni predmeti. Bambus se uvijek koristio za pravljenje kucanskih sitnica, ali trenutno je bambus novi trend.

Bambus je biljka koja jako brzo raste, brze nego drvece, a neke sorte bambusa mogu za jedan dan mogu narasti i po jedan metar. Postoji vise stotina sorti bambusa, a rastu bez pesticida i umjetnih djubriva. Bambus oslobadja 35 % vise kisika nego obicno drvece.

U zadnje vrijeme popularne su podne obloge od bambusa, koje su stabilne, moderne, a pristupacnije cijenom od drvenih podova. Pored toga od bambusa se proizvodi odjeca, pa cak i “vuna” za strikanje od mekanog bambusovog vlakna.

U Kanadi je jedna grupa mladih koji se bore za zastitu okoline napravila biciklo od bambusa, tesko 2, 2 kg, a sve cesce se od bambusa prave i dijelovi namjestaja.

Uz kuhinjske sitnice od bambusa ne ide plastika, tako se umjesto plasticnih tanjira za jednokratnu upotrebu mogu naci tanjiri od palminog lisca, koji se cak mogu prati i upotrijebiti nekoliko puta. Zanimljivi su i zbog toga, jer imaju prirodnu saru i boju, tako da ne lice jedan na drugi.

Servisi za jednokratnu upotrebu od palminog lisca se u posljednje vrijeme kupuju za proslave, pa cak i proslave vjencanja. Pored palminog lisca servisi za jednokratnu upotrebu mogu biti pravljeni i od secerne trske i u bijeloj su boji.

 

{ Tanjiri i pribor za jelo od palminog lisca }

Bambus je usao na velika vrata u mnoge kuhinje, a neki novi proizvodjaci su u saradnji sa poznatim kuharima izradili cijele serije pokucstva od bambusa. Narocito su popularne kutlace.

Photo kredit 1, 2, 3, 4, 5, 6

4 odgovora na “Novi trend – Bambus u kuhinji”

  1. Da, kod nas je odavno u upotrebi, ima jako lepih činija i posuda, raznih oblika, ali meni se nekada sviđao a sad ne. Prosto su mi dosadile te stvari., jer ih imam jako dugo.

Komentari su onemogućeni.