26912413-sprouting4

Kada drvena olovka postane premalena, tesko je drzati je u ruci i pisati, obicno zavrsi u kanti za smece. U Minnesoti se doslo na ideju kako da se taj ostatak iskoristi na bolji nacin, pa je tako nastala carobna olovka koju jednostavno mozemo zasaditi kada vise ne sluzi namjeni, prekratka i za pisanje, a i za drzanje iza uha.

sproutpencil5

Ova olovka je po mnogo cemu specijalna, rucno je radjena, pravi se od kedar drveta, gline, grafita i u sebi krije neprskano sjeme biljaka. Ne sadrzi olovo ni slicne materijale i ne predstavlja nikakvu opasnost po covjekovo zdravlje, a jos je i lijepog dizajna. Samo sjeme smjesteno je u vrhu olovke gdje bi na nekim olovkama obicno bila gumica za brisanje i sakriveno materijalom koji se otopi nakon duzeg stajanja u vlaznoj zemlji ili vodi. Jedna dobra osobina je i da se onima koji imaju naviku grickanja olovke vrh ove olovke rastopi u ustima.

Iako je ova olovka pravljena sa ciljem fokusa na zastitu okoline, proizvodjaci jos nisu nasli rjesenje gdje ce se u buducnosti proizvoditi, jer se trenutno proizvodi u Minnesoti i transportuje u Dansku, jer je vlasnik ove olovke jedna danska firma sto se kosi sa idejom same olovke upravo zbog dugog transporta, a i nakon sto olovka proklija u zemlji ipak ostaje neiskoristen komadic drveta za koji isto zele naci rjesenje tako da se nista od olovke ne baci.

Trenutno postoji 12 razlicitih biljaka koje izrastu iz ove olovke: zacinsko bilje, paradajz, paprika i nesto cvijeca. Potrebno je 4 sedmice da olovka proklija, a kako se sve zapravo desava pokazuje i ovaj kratki video.

I kao i svaka druga biljka i ova olovka zahtijeva toplinu, svjetlost, vodu i njeznu ruku koja ce paziti mladu biljku.

https://youtu.be/zFgFAW9qj9c

Photo kredit 1, 2

5 odgovora na ““Olovka koja zeli biti biljka kad naraste””

  1. Odavno nisam pročitala ništa lepše!

    Ideja je jedinstvena, a prostora za proizvodnju bi imalo u celom svetu, samo je potrebno da se shvati značaj nekih stvari, zar ne?

  2. Postoje dva razloga zašto volim tvoj blog – prvi su naravno recepti koje dijeliš, a drugi je upravo ovo, uvijek saznam za nešto zanimljivo. Ideja s olovkom je genijalna, nadam se da će zaživjeti

Komentari su onemogućeni.