DSC_0973

1291. godine zbog opasnosti od pozara venecijanski puhaci stakla su se iselili na jedno od ostrva u venecijanskoj laguni sada cuveno ostrvo Murano, ostrvo koje je vijekovima bilo evropski centar staklarstva, na kojem su puhaci stakla imali zadatak da pomno cuvaju tajne zanata, a njihova ogledala i staklo su jedan period sluzili i kao sredstvo placanja. 1400. godine cuveni majstor zanata Angelo Barovier je napravio i cuvenu casu za vino, a nakon toga nastao je i cuveni luster od Murano stakla. Cak i danas se neki od ovih komada nalaze u crkvama Murana. Nakon 1600. godine grad Murano je prestao biti toliko znacajan, jer su i ostali odjednom znali praviti staklo, a bogati gradajani Venecije koji su gradili palate sa bastama na Muranu lagano napustaju ostrvo, baste bivaju zapustene sve do 1700. godine kada se na Muranu otvara umjetnicka skola i muzej stakla. Od tada pa do danas Murano je svjetski poznat po staklu i ujedno turisticko mjesto koje nazivaju minijaturnom Venecijom.

DSC_0985

Danas Murano ima industrijski dio oko radionica stakla i dio sa bljestavim izlozima i lijepim fasadama, ali kao sto poslovica kaze da nije zlato sve sto sija, tako ni sve sto je u izlozima ne mora biti i proizvedeno ovdje. Radnjica sa Murano staklom ima u cijelom venecijanskom regionu, ali se moraju dobro otvoriti oci prilikom kupovine, a pri kupovini moze pomoci i cijena koja moze biti jedan od znakova raspoznavanja da li je staklo pravo. Inace, komada od Murano stakla susrecemo od kitscha do umjetnickih djela.

DSC_0994 1708. godine danski kralj Frederik 4. bio je u posjeti u Veneciji i dobio par vazni od Murano stakla na poklon, pa i sam kupio jedan dio stakla, a sve to i danas se cuva u jednom danskom dvorcu. DSC_0997 Ova vaznica je poklon koji sam dobila od moje kcerke. U jednoj radnjici gdje je kupljena pomno su je upakovali u nekoliko slojeva mekanog, pa cvrstog papira i sretno stigla do kuce.

Jedan komentar na “Ostrvo stakla”

Komentari su onemogućeni.