Pasta fresca

U

staroj, sarmantnoj ulici, nedaleko od kuce H. C. Andersena, otvorena je Pasta fresca, italijanski inspirisana mala trgovina. Vlasnica je Ida, Italijanka koja je u Dansku dosla krajem sedamdesetih godina u zelji da proba nesto novo.

Dugo je radila kao graficar u jednom reklamnom birou, a njen stari san je bio da jednog dana otvori malu trgovinu u kojoj ce izradjivati pastu, onakvu kakvu rade u Italiji.

Idin san se ostvario, a ja sam je posjetila nekoliko dana nakon otvaranja i dok su kupci dolazili i odlazili, Ida je pazila pastu koja se susila u masini, pokazivala mi radnju, punila prazne zdjele sa ukusnim domacim pestom i sosom od paradajza, pricala o tome kako se pasta pravi, dok je njena kcerka stajala za pultom, ljubazno usluzivala kupce i davala im savjete o namirnicama.

Ida pravi svoju pastu po tradicionalnim italijanskom receptima, a uz kupljenu pastu dobije se i mala preporuka o nacinu kuhanja. Kaze da je jos od malih nogu voljela kuhanje, a njena vedrina ispunjava ovu malu radnju, pa ste sigurni da cete pored ukusne i kvalitetne paste biti srdacno i osmjehom usluzeni.

Tjestenina se u ovoj masini i pravi i susi.

Idin domaci pesto je neodoljiv, na slanim keksicima, kruhu ili sa vrucom tjesteninom, svejedno je.

Ragu, sos od paradajza, pesto i pasta…

Tu su i svi ostali italijanski specijaliteti, kao na primjer bundeva u slatko-ljutom sosu

ili popularne bresaola rolice sa sirom.

Balsamico, maslinova ulja, masline, vina, likeri sa Sicilije, usoljeni kapari i na suncu suseni paradajz dio su italijanskih proizvoda, koji krase police Idine trgovine.

Tu je i odlicno ulje sa limunom idealno za ljetne salate.

Za vas koji pratite Kuhinjske Price u Danskoj, Pasta Fresca se nalazi u Nedergade 20, Odense C.

 

19 odgovora na “Pasta fresca”

 1. Evo usla sam, nakon mnogo pokusaja, ali necu vise na ovaj post. Udebljah se samo od ovih slika, paste i pesta i svasta nesto… 😉

 2. Koji divan post Goco,popraćen divnim fotkama bukvalno kao da sam bila s tobom ondje:)..tako volim čitati o ostvarenim snovima,baš odiše ljubavlju ova radnjica:)

 3. Sve mi je divno, od price, do tvojih fotki, paste koju obozavam, onih umaka koji okus tocno mogu zamisliti do ove hrpe detalja i detaljica koji prodavaonicu cine tako sarmantnom! 🙂 Pozdrav Idi!

 4. Ovo je doista ostvarenje bajke!
  Mislim da me ne bi satima dobili van iz dućana! 🙂
  Puno, puno uspjeha, sreće i zadovoljstva u radu joj želim!

 5. Goco, blago tebi!
  Kako ti zavidim na toj prodavnici i što poznaješ Idu:)
  I Idi zavidim što ima takvu prodavnicu…
  Uživajte i za meneeeee:)

Komentari su onemogućeni.