_85325233_85325232

Juce je u Danskoj bio poseban dan i cijela Danska se od samog jutra probudila za veliki dogadjaj, a to je odlazak prvog danskog astronauta Andreasa Mogensena u svemir zajedno sa jos dva astronauta iz Rusije i Kazahstana u ruskoj raketi Soyuz koja ce se prikljuciti Medjunarodnoj svemirskoj stanici.

10461064-kazakhstan-russia-space-mission

Tako je Andreas ispunio svoj djecacki san i nakon dugotrajnih priprema u svemir ga je pred ekranima ispratila cijela Danska. Andreas ima 38 godina, suprugu i dvogodisnju kecerku, a veci dio svog zivota proveo je skolujuci se i radeci u inostranstvu.

Nesto sto je privuklo veliku paznju medija sirom svijeta je spisak licnih stvari koje je Andreas ponio na ovo putovanje. Poznato je da astronauti mogu ponijeti 1, 5 kg licnih stvari, ali su neke od njihovih licnih stvari poslane ranije u svemir. Izmedju ostalog Andreas je ponio Lego figurice Star Wars junaka koje ce nakon zavrsene misije darovati skolskoj djeci kao nagrade za postignute rezultate u nekim takmicenjima.

10461058-

Koliko je ponosan na svoju zemlju pokazuje i danska zastava koju nosi u svemir kao i kopija danskog ustava, a pored toga tu su i knjige cuvenih Danaca H. C. Andersena i Sorena Kierkegaarda, porodicne fotografije, lista sa brojevima telefona koju ce kaze koristiti da se javi osobama koje su ga podrzavale u ovom projektu i koji ce sigurno misliti da je veliko pricati sa nekim ko se nalazi u svemiru. U licnim stvarima je i njegov portret koji je radio jedan street artist.

Jedan od zadataka koji ce Andreas imati je i testiranje nove tehnologije kao i bicikla za vjezbanje bez sjedala koje nije potrebno u svemiru, a koje je inace danski izum. Andreas je pokupio simpatije mnogih zbog osmijeha koji ne silazi sa njegovog lica, a prozvan je i danskim Gagarinom.

Photo kredit 1, 2-3

2 odgovora na “Prvi danski astronaut nosi Lego u svemir”

Komentari su onemogućeni.